49

Доброволец с частна пожарна гаси огнени стихии в Турция

Умут Йокал е единственият пожарникар доброволец със собствен личен камион в Турция.

45-годишният мъж, живеещ в северозападната провинция Коджаели, купи стар камион от склад за боклук преди 12 години, ремонтира го и го превърна в напълно оборудвана пожарна кола.

Всеки път, когато избухне пожар, Йокал предлага услугите си на професионални пожарникари, но фокусът му са горските пожари. Миналата година той замина за югозападния град Мармарис, докато страната се бореше с горските пожари, и помагаше на професионалисти и други доброволци.

Йокал, експерт по радиокомуникациите, решава да стане пожарникар, след като вижда усилията на първите спасители след земетресението през 1999 г. , което опустоши родния му град. Преминал е противопожарно обучение в Коджаели, преди да пътува до Ню Йорк и Калифорния за по-нататъшно специализирано обучение за реагиране на градски пожари и горски пожари.

„Отчаянието на хората след земетресението ме подтикна да намеря начин да им помогна. Когато реших да управлявам пожарна кола, разбрах, че е сложен процес да притежавам такава. Отне много време, но накрая получих всички разрешения да управлявам собствен камион. Това е старо превозно средство, но наистина здраво и може лесно да маневрира“, каза той пред агенция Демирорен (DHA). Камионът му може да превозва 2,5 тона вода.

Опитът на Йокал в радиокомуникациите му помогна да се настрои към радиомрежата на пожарникарите и да реагира при извънредни ситуации. „Камионът е по-удобен за намеса при горски пожари, в неравен терен. Той функционира по-добре от обикновените пожарни коли, които обикновено работят по асфалтовите пътища“, допълва той.

Йокал, който също има магистърска степен по управление на бедствия, казва, че Турция и светът са изправени пред повишен риск от горски пожари поради изменението на климата. 

Той посочва, че това е скъпа работа. „Трябва да имате скъпа застраховка, тъй като сте предразположени към възможността за злополуки. Но така или иначе обичам да върша тази работа, особено когато видя, че и семейството ми оценява доброволческия ми труд.“

 

Снимка: Умут Йокал позира до пожарната си кола в Коджаели, северозападна Турция (DHA)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?