46

Доброволци за половин час извадиха 30 чувала боклук от Босфора

В чест на Световния ден на околната среда доброволци и водолази се събраха за събитието „Чиста околна среда, чист Юскюдар“, проведено на брега Салачак, в Истанбул. Целта на мероприятието е да привлече вниманието на обществеността към проблема с отпадъците, натрупани в Босфора и по-специално около Момината кула.

АА

Кулата, символ на града, наскоро беше реставрирана и отново беше отворена за посещение. С течение на времето наоколо са се натрупали различни видове отпадъци. Решени да възстановят девствената красота на околната среда на кулата, участниците в събитието се събраха на на брега на Босфора при Юскюдар.

В рамките на инициативата, вчера водолази се гмуркаха в морето и извадиха хиляди предмети, включително гумени, пластмасови, стъклени бутилки и кутии. 

АА

В мероприятието участваха различни групи, включително общински персонал и множество неправителствени организации. 

Само за половин час бяха събрани 30 чувала с боклук, което показва мащаба на проблема с отпадъците.

Събраните предмети бяха изложени на брега, показвайки степента на замърсяване, засягащо морската екосистема.

АА

По време на събитието кметът Хилми Тюркмен подчерта важността на зачитането и опазването на природните ресурси, с които Истанбул е благословен. „Сякаш използваме това чудо на света, нашето море и нашия Босфор с малко презрение. Като изхвърляме боклуци във водата, нарушаваме екологичния баланс, замърсяваме моретата си и в резултат на това възникват заплахи за бъдещето ни“, допълни той.

 

Тюркмен подчерта и вредното въздействие на риболова върху морската екосистема. „Оловната тежест на въдиците, често се губи в морето. Тя причинява смъртта на стотици и хиляди риби в стадия на ларвите“, обясни той.

Събитието послужи като мотив за почистване на района, а също така имаше за цел да повиши осведомеността за екологичните предизвикателства, пред които са изправени водните райони на Истанбул. 

АА

Чрез показване на извлечените отпадъци на брега, организаторите се стремят да насърчат хората и общностите да поемат отговорност за опазването на естествената си среда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?