1553

Добра новина за Украйна, НАТО дава от своето ПВО

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи ръководителят на хакта Йенс Столтенберг. 

След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че в допълнение към системите "Пейтриът" има и други, които съюзниците могат да предоставят, включително френската SAMP/T.

Столтенберг допълни, че други страни, които не разполагат с налични системи за противовъздушна отбрана, са обещали да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна", съобщи Столтенберг.

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви президентът Володимир Зеленски на виртуалната среща на министрите на отбраната на НАТО. Представяйки мрачна картина за способността на своите сили да удържат руските атаки по земя и от въздуха, Зеленски заяви, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.

При мащабна руска ракетна атака по централната част на Днепропетровска област тази сутрин загинаха най-малко осем души, ранени бяха 21 души и  бяха нанесени щети на инфраструктурни обекти. Удари имаше и по Одеса.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?