4232

Днес отбелязваме Световния ден на поезията

На 21 март отбелязваме Световния ден на поезията

Той е обявен от ЮНЕСКО през 1999 г. "с цел подкрепа на езиковото многообразие чрез поетично изразяване и увеличаване на възможността за изслушване на застрашените езици".

Неговата цел е да насърчава четенето, писането, публикуването и преподаването на поезия по целия свят и, както се казва в оригиналната декларация на ЮНЕСКО, да "даде ново признание и тласък на националните, регионалните и международните поетични движения".

Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства, като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

Празникът ще бъде отбелязан и в Бургас с анонимен поетичен блиц конкурс в Дома на писателя, съобщават организаторите на инициативата от читалище "Любен Каравелов 1940".

На него са поканени да участват поети от всички поколения, както и почитатели на поезията. Авторите могат да се включат в конкурса, като напишат творба по зададена в момента тема. За най-добрите сред тях са предвидени награди, а събитието ще бъде съпроводено и с музика. Датата 21 март съвпада с Международния ден на кукления театър, затова в честването ще участват също актрисата Румяна Кралева и децата от Театрална формация "Усмивка", цитира dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?