Следвайте ни

Днес отбелязваме Международния ден на океана

viber icon

Днес е Международен ден на океана, който  насочва вниманието към състоянието и проблемите на световния океан - съвкупността от всички океани и морета на Земята. 

От 2009 г. денят се отбелязва официално.

Акцент през 2021 г. е инициативата "30 х 30", целяща защита на  30% от водата и сушата на Земята до 2030 г. чрез мрежа от зони с висока защита.

Името „океан“ идва от гръцки (Ōkeanos, Океан - божество, най-големият титан в древногръцката митология). 

Световният океан заема 361,26 млн. кв. км, 71% от площта на Земята. Средната му дълбочина е 3790 м, а максималната дълбочина е 11 022 м - в Марианската падина. 

Световният океан осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси - важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата.

Водната шир на планетата обаче е все по-засегната от човешката дейност.  66% от световния океан са подложени на огромно човешко влияние и морският живот понася тежки последствия, алармира научен доклад от 2019 г.

Защитата на световния океан е регулирана от международни документи.

Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?