Следвайте ни

Джонсън с ултиматум към ЕС: Изгодна сделка до 15 октомври или всеки по пътя си

viber icon

Обединеното кралство все още може да сключи изгодно споразумение за свободна търговия с ЕС, но при никакви обстоятелства няма да застраши независимостта си и е готово и за възможността да няма сделка. Това заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън в изявление, публикувано от британските медии.

"Все още на масата на преговорите, има споразумение, което може да бъде постигнато. Ще работим усилено през септември, за да го постигнем. То се основава на нашето разумно предложение за стандартно споразумение за свободна търговия, каквото ЕС е постигнал с Канада и много други страни. На по-късен етап, ако ЕС е готов да преосмисли позициите си и да се съгласи с това, ще се радвам“, заяви Джонсън в изявление пред медиите, публикувано в навечерието на решаващия етап на преговорите между Лондон и Брюксел, които започват на 8 септември.

"Но за да постигнем тази цел, не можем да компрометираме независимостта на държавата си, и няма да го направим", предупреди Джонсън, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той ясно определи 15 октомври, датата, за която е насрочена срещата на върха на ЕС, като краен срок за постигане на сделка. "ЕС е формулирал много ясен график. Аз също. За да влезе споразумението в сила преди края на годината, е необходимо споразумението с нашите европейски приятели да бъде постигнато до срещата на върха на ЕС на 15 октомври. Така че няма смисъл да мислим за време по-късно от тази дата. Ако до този момент няма да можем да се договорим, тогава не мисля, че ще има споразумение за свободна търговия помежду ни, всички ще трябва да приемем това и да продължим напред“, заяви Борис Джонсън.

Коментари (1)

Джо

Джо

07.09.2020 | 10:29

Някой да не Ви биеше по главите да излизате от ЕС!Хайде сега духайте супата,всеки по пътя си!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?