71

Джон Миършаймър: Глупостта на западните елити за Путин и Украйна е стъписваща

Автор: Джон Миършаймър, mearsheimer.substack.com

 

Има нарастващ обем от убедителни доказателства, показващи, че Русия и Украйна са били ангажирани в сериозни преговори за приключване на войната, веднага след нейното започване на 24 февруари 2022 г. (виж по-долу). Тези разговори са били с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган и бившия израелски премиер-министър Нафтали Бенет и са представлявали детайлни и открити дискусии на условията на възможното уреждане.

По всички сведения, тези преговори, състояли се през март-април 2022 г., са имали реален напредък, когато Британия и САЩ казаха на украинския президент Володимир Зеленски да ги изостави, което той направи.

Обхватът на тези събития показва колко глупаво и безотговорно е било от страна на президента Джо Байдън и премиера Борис Джонсън да сложат край на тези преговори, предвид всичката смърт и цялата разруха, които Украйна претърпя оттогава – във война, която Киев вероятно ще загуби.

Но един особено важен аспект на тази история, свързан с причините за Украинската война, получи много малко внимание. Дълбоко вкорененото схващане на Запада е, че президентът Владимир Путин нападна Украйна, за да завладее тази страна и да я направи част от Велика Русия. След това той щеше да продължи и да завладее други страни в Източна Европа. Контра-аргументът, който се радва на слаба подкрепа на Запад, е, че Путин е бил основно мотивиран да нападне поради заплахата от присъединяване на Украйна към НАТО и превръщането ѝ в западен бастиона на руската граница. За него и останалата част от руския елит Украйна в НАТО беше екзистенциална заплаха.

Преговорите през март-април 2022 г. показаха ясно, че обичайното виждане относно причините за войната е погрешно, а

Първо, разговорите са били директно фокусирани към удовлетворяване на руското искане Украйна да не става част от НАТО, а да стане неутрална държава. Всички участващи в преговорите са разбирали, че отношенията на Украйна с НАТО са основната грижа на Русия.

Второ, ако Путин беше решил да завладее цяла Украйна, той нямаше да се съгласи на тези разговори, тъй като самата им същност противоречи на възможността Русия да завладее цяла Украйна. Може да се възрази, че той е участвал в тези разговори и е говорил за неутралитет, за да замаскира по-големите си амбиции. Но няма доказателства, които да подкрепят подобна линия на аргументиране, да не говорим, че 1) малката нападателна сила на Русия не беше в състояние да завладее и окупира цяла Украйна, и 2) отлагането на по-мащабната офанзива не би имало смисъл, тъй като това би дало на Украйна време да изгради защитата си.

Накратко, Путин предприе ограничена атака в Украйна с цел да принуди Зеленски да изостави политиката на Киев за сближаване със Запада и евентуалното присъединяване на Украйна в НАТО. Ако Британия и Западът не се бяха намесили за прекъсване на преговорите, има голямо основание да мислим, че Путин щеше да постигне тази ограничена цел и да се съгласи да приключи войната.

Заслужава си също да се припомни, че Русия анексира украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие едва през септември 2022 г., много след като разговорите бяха приключени. Ако беше постигнато договаряне, Украйна щеше почти сигурно да контролира много по-голяма част от първоначалната си територия, отколкото има сега.

Става все по-ясно, че в случая с Украйна нивото на глупостта и безчестието на западните елити и официалните западни медии е стъписващо.

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
30 коментара
МУХАХАХАХАХААА

МУХАХАХАХАХААА

29.11.2023 | 22:45

Крайнодесният нидерландски лидер Герт Вилдерс претърпя сериозен удар по пътя към целта си за сформиране на управляваща коалиция, когато ключов потенциален партньор се отказа от участие. Седмица след като Вилдерс предизвика политическо земетресение в Нидерландия и извън нея със зашеметяващата си изборна победа, задачата му да създаде коалиция стана още по-трудна, предава АФП. Процесът се следи внимателно в Брюксел и в цяла Европа, като се има предвид антиислямският, антиимигрантският и антиевропейският манифест на Вилдерс, който също така призовава за спиране на доставките на оръжие за Украйна. Вилдерс се нуждае от подкрепата на 76 депутати в 150-местния парламент, за да получи работещо мнозинство. Неговата Партия на свободата PVV шокира всички, като спечели 37 места - много повече от прогнозите на социологическите проучвания. Предпочитаната от него коалиция е с фермерската партия BBB (7 места), изцяло новата прореформаторска Нова социална партия (20 места) и настоящата управляваща партия, дясноцентристката VVD (24 места). VVD вече изключи участието си, като заяви, че ще "подкрепи дясноцентристка коалиция" от опозиционните скамейки. BBB и NSC се смятат за по-благосклонни. Но NSC и нейният популярен лидер Питер Омцигт заявиха, че не виждат начин да работят с PVV, освен ако тя не изясни по-крайните части от своя манифест. "Като цяло фракцията на NSC сега не вижда никакво основание за започване на преговори с PVV за правителство на мнозинството или на малцинството", се казва в писмото на Омцигт до "скаут", натоварен да наблюдава преговорите. Mанифестът на PVV "съдържа възгледи, които по наша преценка противоречат на конституцията...

Отговори
8 1
Дали

Дали

29.11.2023 | 20:53

Дали ще анализирате така ако това е вашата родина и вашия народ - "дайте му там каквото иска"? Що за м.алоумници и докога ще си чертаете света на салфетки? А по-слабите да правят като вятъра???

Отговори
12 4
пишещ

пишещ

29.11.2023 | 20:18

нещастници,УправетИ си сайтачето,че не работи прЪвилнУ!

Отговори
4 3
БЪЛГАРИТЕ

БЪЛГАРИТЕ

29.11.2023 | 19:17

Миършаймър:ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ПОНЯЛ? С ТАЗИ ВОЙНА ЗАПАДА ЩЕ УНИЩОЖИ ПУТИН И БАНДИТСКАТА СТРУКТУРА НА РУСИЯ. ЦЕЛТА Е ЗАПАДА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПРИРОДНИТЕ И РЕСУРСИ. В ЕДНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИМА И ЗАГИНАЛИ КОИТО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ НО ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е ЗАПОЧНАЛА ОТ ПУТИН И БОЛШЕВИШКОКОМУНАРСКАТА МУ БАНДА И ТОЙ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИ ЗА ЖЕРТВИТЕ И РАЗРУШЕНИЯТА НАНЕСЕНИ ОТ НЕГОВИТЕ БЕЗУМНИ И КРЕТЕНЯСАЛИ ДЕЙСТВИЯ.ЕДИНСТВЕНИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ТАЗИ БЕЗРАЗСЪДНА ВОЙНА Е РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ВОДАЧИ. ЗАТОВА КАЗВАМЕ: П.У.Т.Л.Е.Р К.А.П.У.Т КОЛКОТО СЕ МОЖЕ НАЙ . К.А.П.У..Т..

Отговори
8 8
Батко

Батко

29.11.2023 | 17:57

Чета некви уж логични неща и накрая "Гласове". Ами съветската пропаганда, колкото и да е логична е съветска :D

Отговори
7 6
Това тук няма да го прочетете, сещате се защо.

Това тук няма да го прочетете, сещате се защо.

29.11.2023 | 16:28

Антъни Блинкен: Навлизаме във втората зима на бруталността на Путин, САЩ ще продължи с подкрепата за Украйна

Отговори
19 8
999

999

29.11.2023 | 17:47

И какво като продължи, ще дойде третата зима, границата ще е до полша, а украинците колкото нас 5-6 мил.

Отговори
13 9
Галя, ти ли си бе?

Галя, ти ли си бе?

29.11.2023 | 16:25

ХРАЧКОВА?

Отговори
11 1
Мършояден, гледай в любимата ти сатрапия какъв "рай" е!

Мършояден, гледай в любимата ти сатрапия какъв "рай" е!

29.11.2023 | 16:25

НЕ НА ВОЙНАТА!

Отговори
13 4
Мършояден, гледай в любимата ти сатрапия какъв "рай" е!

Мършояден, гледай в любимата ти сатрапия какъв "рай" е!

29.11.2023 | 16:24

Съд в Русия осъди мъж на 10 дни затвор, след като той с пръст изписа "Не на войната" върху заснежен турникет на входа на ледена пързалка в московския парк "Горки", съобщава "Ройтерс". Случаят е от 23 ноември, а мъжът - Дмитрий Фьодоров, е бил осъден на следващия ден, след като е бил задържан от полицията.

Отговори
11 5
Парадоксално

Парадоксално

29.11.2023 | 17:24

Но при комунизма това не се наказваше. При фашизма да.

Отговори
7 4
Спокоен

Спокоен

29.11.2023 | 20:02

Изобщо не си прав. Ходи кажи "Не на войната!" при агресията в Чехословакия или Афганистан Пробвал ли си да кажеш?

Отговори
6 1
Малко за поопресняване на парадоксалната памет...

Малко за поопресняване на парадоксалната памет...

29.11.2023 | 20:34

През септември 1968 г., когато е студент по история в Софийския университет „Климент Охридски“, Едуард Генов протестира с Александър Димитров и Валентин Радев срещу окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор. Успяват да разпространят над 200 позива със съдържание „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“ [1][2] Вторият лозунг е в защита на осемте руснаци, протестирали на Червения площад в Москва, и завършва с думите на Юлиус Фучик: „Хора, бдете!“.[3] Арестувани са от ДС през октомври по донос, който според Александър Димитров е от Божидар Стриков.[1] В първите дни на януари 1969 г. в Софийския университет партийният секретар Илчо Димитров организира комсомолско събрание, за да бъдат заклеймени и изключени от комсомола Димитров и Радев, студенти по история, а Едуард Генов, който не е член на комсомола, остава в ареста. На 6 януари е проведен Декански съвет, на който е предложено изключване на тримата от университета; смята се, по думите на декана проф. Димитър Ангелов, че „въпросът е вече напълно изяснен след събранията, които се проведоха тези дни“, въпреки че съдебният процес още не е проведен, насрочен на първа инстанция за 10 и 11 януари. Ректорът акад. Пантелей Зарев издава заповед за отстраняването им.[4][5] Едуард Генов е осъден за организиране и ръководене на „нелегална контрареволюционна група“[1] на 5 години затвор,[6] намалена после на 3 години и шест месеца. По-голямата част от присъдата си излежава в Старозагорския затвор, където се запознава с Илия Минев, Григор Симов, Фреди Фосколо, Петър Бояджиев, Димитър Томов, Благой Топузлиев и други дисиденти. В затвора той получава втора присъда от още осем години подготовка на затворнически бунт[3][1]/„намерение за бягство от затвора“[6]. Освободен е едва през 1978 година.[1]

Отговори
2 1
“Глупостта на западните елити”, ами да помислим тогава

“Глупостта на западните елити”, ами да помислим тогава

29.11.2023 | 16:20

Хитлер напада СССР. А глупавите западни елити го подкрепят, при всичкото идеологическо противопоставяне. И вместо да се съгласи с Хитлер на разумни териториални отстъпки, я с колко територия разполага, Сталин продължава да изпраща на фронта хора, които с 90% сигурност ще загинат. Е, драги читатели, това сега е същото.

Отговори
14 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?