Следвайте ни

Джейсън Стейтъм и Гай Ричи откриха Музея на киното в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Музеят на киното в Истанбул отвори врати за любителите на изкуството в сградата на кино "Атлас" на туристическата улица Истиклял след двугодишни реставрационни дейности.

Предвижда се той да бъде място за образование и забавления. На официалната церемония по откриването присъстваха президентът Ердоган, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, холивудските актьори Джейсън Стейтъм и Гай Ричи, както и видни турски актьори и актриси, секторни доайени и известни личности. 

Събитието съвпадна с рождения ден на президента Ердоган. Холивудските звезди поздравиха турският лидер по повод 67-ия му рожден ден. 

Наскоро обновената сграда на улица Истиклял, в която се намира музеят, се намира в квартал Бейоглу в Истанбул от европейската страна на града. Възстановяването му е част от по-широк проект, целящ превръщането на района в културен център.

Церемонията отбеляза откриването на първия музей на киното в Турция и ще хвърли светлина върху миналото и настоящето на националната филмова индустрия. Мястото ще служи като едно от основните места за гала и премиерни събития, информация и документи за световното кино и презентации на турски филмови шедьоври. 

По време на речта си на церемонията по откриването Ердоган каза, че има значителен принос за арт живота на метрополиса. Броят на местата в Турция, където се извършват културни и артистични дейности, се е увеличил на 4 139 от 858, докато броят на събитията е достигнал 110 000 от 34 000, уточни той.

Създадено през 1948 г., кино „Атлас“ е един от най-старите киносалони, работещи в Истанбул, а пасажът, по който се стига до салона на киното, е един от известните места за срещи на Истиклал. 

Холивудските актьори Джейсън Стейтъм и Гай Ричи, са в Турция, тъй като снимат предстоящия международен шпионски трилър на режисьора Гай Ричи, озаглавен „Пет очи“. Филмът се снима в средиземноморската провинция Анталия.

Заснемането на сцените се планира да приключи след три седмици, а студиото на открито, създадено в зоната на бившото ЕКСПО Анталия 2016, ще бъде демонтирано през март.

Филмът бележи най-новото сътрудничество между Ричи и Стейтъм, които преди това са работили заедно по „Lock, Stock и Two Smoking Barrels“, „Snatch“ и „Revolver“, както и предстоящия екшън трилър „Wrath of Man“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?