Следвайте ни

Джеки Чан поиска да стане комунист

viber icon

Мегазвездата Джeки Чан изрази желанието си да се присъедини към управляващата партия в Китай, пише "Днес".

По време на филмово събитие в Пекин миналата седмица Чан похвали комунистическата партия и заяви, че е впечатлен от китайската армия, съобщи държавният вестник Global Times.

"Искам да стана член на КПК", каза Чан, като използва инициалите за Китайската комунистическа партия.

Неговата подкрепа за партията и Народната освободителна армия е далеч от мнението му през летните дни на 1989 г., когато той публично подкрепи продемократични демонстрации на площад Тянанмън в Пекин, които бяха брутално смазани от китайските военни.

Но в годините след това Чан гравитира към китайското правителство, когато икономиката на континентален Китай се разраства и прераства в доходоносен пазар за певци и актьори в Хонконг, както и за чуждестранни компании.

"Виждам величието на Комунистическата партия и тя ще постигне това, което казва и обещава за по-малко от 100 години", каза Чан миналата седмица на симпозиум, посветен на стогодишнината от основаването на партията.

Китайската комунистическа партия има 95 милиона членове, предимно от елита на Китай. Ако Чан реши да кандидатства за членство, партията вероятно ще "гледа благосклонно" на молбата му, благодарение на статута му на знаменитост и дългогодишната връзка с длъжностни лица, каза Джон Лий, старши сътрудник в Института Хъдсън.

Фактът, че е роден в Хонконг, бивша британска колония, която се върна под китайско управление през 1997 г., също дава на Чан предимство, казва Лий пред VICE World News. "Партията също така иска да подчертае, че Хонконг неизбежно се интегрира в континента, така че предоставянето на членство на високопоставена фигура като Джеки Чан би подкрепило силно историята им, каза Лий.

Говорителите на Чан не отговориха веднага на искания за коментар.

Желанието на филмовата звезда да се присъедини към партията не би било изненада за хората, които са обърнали внимание на неговата политика. През 2009 г. Чан заяви, че Хонконг е "твърде свободен" и "не е сигурен, че свободата е нещо добро".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ZAX

ZAX

21.07.2021 | 12:19

Този за съжаление ми беше симпатичен преди да направи тази глупост.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?