71

Джеф Безос отложи мисията до Луната

Първият пилотиран полет до Луната след 1972 година ще бъде отложен с една година и ще се осъществи през 2025 година. Забавянето бе потвърдено от шефа на НАСА Бил Нелсън. 

Агенцията ще изпрати на Луната първата жена и 13-ия мъж. Наскоро съдия потвърди решението на агенцията да възложи договора по съставянето на спускаем апарат за кацане на Луната на компанията на Илън Мъск – SpaceX.

Преди това основателят на Амазон Джеф Безос оспори решението според когото в договора трябва да се включат и други компании. Компанията му Блу Ориджин се партнира с три други за престижния „лунен договор”.

Забавянето е и отчасти заради недостига на финансиране от конгреса. Според Нелсън, обаче, виновник за забавянето е именно заведеното дело от компанията на Безос. 

Решението на съда миналата седмица означава, че версия на кораба Starship на SpaceX на Мъск ще свали хора от кораба в орбита на лунната повърхност. 

Първата мисия от лунната програма „Артемис” ще е през февруари догодина. Тогава НАСА ще изстреля непилотиран кораб Орион с новата ракета SLS. 

По време на тази първи мисия Орион ще обикаля Луната близо 3 седмици. Така ще бъдат тествани неговите системи. 

Първият полет с астронавти на борда ще е през 2024. Той също ще е пробна обиколка на Луната. 

Полетата на Артемис-3 ще е първият, който ще свали хора на лунната повърхност. Той ще бъде извършен на лунния южен полюс, където се предполага, че има цели кратери пълни със замръзнала вода.

Ако има вода, тя ще послужи за създаване на ракетно гориво на място и това ще помогне за снижаването на разходите. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”