4020

Дистанционната работа намалява парниковите емисии

Малко по малко през последната година компаниите "примамват" служителите си в офисите след края на локдауните през пандемията и правилата за социално дистанциране.

Тези примамки започнаха обаче да се усещат повече като натиск, особено в големите технологични фирми, където от края на ограниченията, наложени заради пандемията, бяха обявени няколко кръга на съкращения на работни места, пише ДПА, цитирана от БТА.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на "Амазон" (Amazon) Анди Джаси предупреди служителите си, че "вероятно няма да стане", ако откажат да работят в офиса поне три дни седмично. 

"Гугъл" (Google), "Мета" (Meta) и Екс (X) по-рано вече казаха на служителите си да отвикват от работата от вкъщи и да се насочат към нещо по-близо до дейността от преди пандемията. 
  
Служителите, които се чувстват добре, работейки от вкъщи по-голямата част от седмицата, обаче имат някои оръжия на свое разположение, за да отвърнат на натиска на шефовете си. 

Според резултатите от проучване, публикувано от Сборника на Националната академия на науките (PNAS) на САЩ "дистанционно работещите "произвеждат" по-малко от половината емисии на парникови газове от работещите в офиси". 

Това се дължи на "фактори като пътуването от предградията до центровете на градовете и битовото използване на енергия", които се повлияват от това колко хора пътуват до и от работа и колко често. 
   
Служители, които работят "напълно дистанционно" могат да допринесат за намаляване с 54 процента на парниковите емисии на човек, най-вече заради по-малкото енергия, използвана за офисите", посочват експертите, начело с инженера от университета "Корнел" Янцю Тао. 
  
Докато обаче два до четири дни дистанционна работа могат да доведат до спад на емисиите с "до 29 процента", ограничаването на дистанционната работа до само един ден седмично може да понижи емисиите едва с 2 процента, според екипа, част от който е и Лунци Ян от "Майкрософт" (Microsoft). 

"Един ден работа от вкъщи не е от полза заради компенсиращи фактори", отбелязват експертите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ненормално е

Ненормално е

25.09.2023 | 00:27

Да се работи у дома не е нормално. Имал съм възможност да наблюдавам сина си /не у нас/и мога със сигурност да го твърдя! На първо място българския работодател НИКОГА няма да е доволен от резултата! Винаги ще твърди, че си мързелувал и е можело още и още. В образованието резултатите са плачевни. Успеваемоста е намаляла, а знанията са дефицит. Резултатите на учениците след пандемията го показват. И сега "еколозите" хвърлятновата "въдичка" - по - екологично било да се работи от вкъщи! И как някой си представя примерно "Амазон" да има работа от вкъщи? Да - може да се получават заявки от дома, а по-нататък? Работа - само в офиса! Излизаш след работно време и си свободен. А иначе денонощно си на разположние.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?