49

Дипломатически пробив: 4 дни мир в Газа, 3-годишната Абигейл се прибира у дома

Израел и Хамас обявиха споразумение, което позволява освобождаването на най-малко 50 заложници и десетки палестински затворници, като същевременно предлага на обсадените жители на Газа четиридневно примирие след седмици на тотална война.

В първия голям дипломатически пробив във войната Израел, Хамас, Съединените щати и Катар очертаха в поредица от изявления внимателно планирано споразумение, което беше подготвяно в продължение на седмици.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Катар, палестинските бойци ще освободят 50 жени и деца, отвлечени по време на набезите им на 7 октомври, при които според Израел са били убити 1200 души, повечето от които цивилни.

Високопоставен американски служител заяви, че трима американци, включително тригодишната Абигейл Мор Идан, са сред 50-те, предвидени за поетапно освобождаване от 23 ноември.

Министерството на външните работи на Катар потвърди сделката, като заяви, че "редица палестински жени и деца, задържани в израелски затвори", ще бъдат освободени в замяна на заложниците.

"Началният час на паузата ще бъде обявен през следващите 24 часа и ще продължи четири дни, като може да бъде удължен", се казва в изявление на министерството.

Смята се, че Хамас и други палестински бойни групи държат около 240 израелци и чужденци като заложници в Газа.

Израел заяви, че за да улесни освобождаването на заложниците, ще обяви четиридневна "пауза" в продължаващата вече шест седмици въздушна, сухопътна и морска атака срещу Газа, но подчерта, че това не означава край на войната.

За всеки 10 освободени заложници ще има допълнителен ден "пауза", заяви израелското правителство.

Хамас разпространи изявление, в което приветства "хуманитарното примирие" и заяви, че в резултат на него 150 палестинци ще бъдат освободени от израелски затвори.

"Съпротивата е ангажирана с примирието, докато окупаторите го спазват", заяви за АФП представител на Хамас.

Източници от "Хамас" и "Ислямски джихад", друга бойна групировка, участвала в нападенията на 7 октомври, бяха заявили по-рано пред АФП, че примирието ще включва прекратяване на огъня на земята и спиране на израелските въздушни операции над южната част на Газа.

Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху одобри споразумението след продължило цяла нощ заседание, на което той каза на резервираните министри, че това е "трудно решение, но правилното решение".

Подписът на кабинета беше една от последните спънки след това, което един американски служител описа като пет "изключително мъчителни" седмици на преговори с участието на Централното разузнавателно управление на САЩ, израелската задгранична шпионска агенция Мосад, египетското разузнаване и лидерите в Доха, Кайро, Вашингтон, Газа и Израел.

Преди гласуването на кабинета Нетаняху се сблъска със съпротива от страна на дясната си коалиция, някои от които смятат, че тя е дала твърде много на палестинските бойци, които те са се зарекли да смажат.

Твърдолинейният министър на националната сигурност Бен-Гвир заяви, че ще гласува против споразумението, като каза, че то трябва да включва освобождаването на израелските войници, които също са били отвлечени от Хамас.

Но тъй като в Израел има десетки семейства, които отчаяно искат да върнат близките си у дома, а израелската общественост е развълнувана от съдбата на заложниците, правителството в крайна сметка загърби всякакви опасения.

Израелският министър на отбраната Галант, който е привърженик на ястребите в кабинета, заяви преди важната среща, че е получил уверения, че сделката няма да означава край на войната за унищожаване на Хамас.

"Веднага след като изчерпим тази фаза", каза той, операциите по сигурността "ще продължат с пълна сила".

В свое изявление израелското правителство подчерта, че споразумението за примирие няма да означава край на войната в Газа.

Израел "ще продължи войната, за да върне у дома всички заложници, да завърши елиминирането на Хамас и да гарантира, че няма да има нова заплаха за държавата Израел от Газа", се казва в изявлението на правителството.

Шест седмици след началото на войната Израел беше подложен на силен международен натиск за прилагане на хуманитарно прекратяване на огъня.

Израелските военни заявиха, че през последния ден въздушните удари са поразили "около 250" цели на Хамас, като са унищожили три подземни бункера в района на Джабалия, който според тях е напълно обграден.

В индонезийската болница в Джабалия управляваното от Хамас министерство на здравеопазването заяви, че при ударите са загинали десетки хора, но нямаше независимо потвърждение за броя на жертвите.

Организацията "Лекари без граници" (MSF) заяви, че трима лекари, включително двама наети от нея, са били убити при израелски удар по болница "Ал-Ауда" в бежанския лагер Джабалия.

Израел твърди, че Хамас използва медицинските заведения за укриване на бойци и като бази за операции, което ги прави легитимни военни цели, като същевременно настоява, че прави всичко възможно да ограничи щетите сред цивилното население.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че изпитва дълбоко облекчение от факта, че някои заложници, взети при нахлуването на бойци на Хамас в Израел на 7 октомври, скоро ще бъдат освободени по силата на споразумение, постигнато с помощта на страните от Близкия изток.

"Изключително съм доволен, че някои от тези смели души... ще се съберат със семействата си, след като сделката бъде осъществена", каза Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Какво търсят краварите в ивицата Газа мръсниците

Какво търсят краварите в ивицата Газа мръсниците

22.11.2023 | 12:43

Защо не си стоят на собствения континент а убиват цивилни и деца в другите континенти това е световния агресор който лъже че помага

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

22.11.2023 | 10:17

Има разлика между заложници и затворници. Какво е точното равенство между 150 палестински затворници и 50 заложници? Цифрата трябва да се уеднакви, 50 палестински затворници срещу 50 заложници. Предложението е чист РЕКЕТ!

Отговори
2 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?