49

Дигиталните билети за културни събития с четворен ръст в Турция

Онлайн платформа създава културна карта на страната

Платформата за онлайн билети има за цел да създаде културна карта на Турция с помощта на данните, получени от нейните продажби.

Тази карта ще има за цел да подпомогне инвестициите, които ще бъдат направени в тази област. 

DHA

Платформата "Билетиниал" продава билети за всички инициативи на Министерството на културата и туризма, като държавните театри, балета на Държавната опера, културния център „Ататюрк“ в Истанбул, президентския симфоничен оркестър в Анкара, държавната генерална дирекция за изящни изкуства, както както и кино, спортни и развлекателни заведения.

DHA

По данни на компанията, 6 милиона билета са продадени през платформата през 2021 г. по време на пандемията. Този брой се увеличи почти 4 пъти и достигна 23 милиона през 2022 г.

 

„Преодоляхме заедно въздействието на пандемията в нашия сектор. В резултат на това видяхме, че продуценти и производителите на култура и изкуство отново се срещнаха с публиката“, заяви Улас Услу, главен изпълнителен директор на платформата.

 

„Тази ситуация е причина за голямо щастие и гордост за нас“, добави Услу.

DHA

В момента хит в Истанбул е новият спектакъл "Баядерка" на Истанбулския държавен балет, чийто диригент на оркестъра е българина Здравко Лазаров. Представлението е в новопостроения модерен културен център "Ататюрк", намиращ се на легендарния площад Таксим.

МГ

Продажбата на билети през 2023 г. се очаква да бъде още по-впечатляваща, тъй като хората и предимно младото поколение свикна с онлайн пазаруването по време на пандемията.  Услу отбеляза, че проектът за културна карта ще допринесе много за сектора.

DHA

„Ние ще предоставим подкрепа за насърчаване на инвестициите от страната и чужбина, в областта на културата и по-специално, сценичните изкуства, със събраните от нас данни“, обясни Услу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?