Следвайте ни

Die Zeit: "Фолксваген" ще реабилитира Ердоган

Легендата в турската журналистика Джан Дюндар излезе с опустошителна критика срещу "Фолксваген" в тежката артилерия на немската новинарска преса Die Zeit. Дюндар живее в изгнание в Германия, след като е арестуван в Турция, тъй като в ролята си на главен редактор на "Гюмхюриет" публикува снимки как турското военно разузнаване въоръжава ислямистките бунтовници в Сирия.

Дюндар започва разказа си със спомените от времето, когато Ердоган става кмет на Истанбул и обновява публичния транспорт и личния гараж на общината с мерцедеси като символ на прогреса и мощта си. Днес турският президент изглежда обръща гръб на щутгардския концерн в полза на "Фолксваген", но мотивите са същите - политика, политика и пак политика, казва журналистът.

Според Дюндар, Ердоган е приел всички условия на немския концерн, тъй като режимът му ще използва гигантския мултибранд завод за политически причини. Журналистът посочва, че Турция среща огромни трудности в привличането на подобни инвеститори, тъй като потъпква върховенството на правото и постоянно създава заплахи за политическото и икономическо бъдеще на страната.

Ако Ердоган получи завода на Фолксваген, това ще реабилитира режима му на световната сцена и ще му помогне да привлече още компании.

Статията цитира премиера на Долна Саксония Щефан Вайл, който според турската легенда на журналистиката е бил принуден от надигащото се недоволство в немското общество да обяснява, че решението на "Фолксваген" ще бъде чисто икономическо, но не политическо.

Дюндар нанася тежък удар на социалиста Вайл като декларира, че решението на "Фолксваген" за Турция ще даде впечатление, че концернът инвестира не толкова в държава, а в режим.

Защото държавните гаранции не струват нищо в държава, която не защита собствените си закони. Дюндар завършва статията си с препоръка "Фолксваген" да се ориентират към изискването на върховенство на правото, което ще бъде от полза както за самите тях, така и за народите на съответните държави.

Източник: pik.bg

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?