46

Die Welt: Западът ще накара Зеленски да договори мир през зимата

 
Западните държави са все по-големи песимисти за украински успех във войната срещу Русия и е много вероятно през зимата да окажат натиск върху Киев да започне мирни преговори. Това прогнозира германският всекидневник  Die Welt в обширен материал за ситуацията на фронта.

Нещата се развиват зле за Киев във войната в Украйна - поне ако се съди по собствените му твърдения, че иска да си върне отново всички територии, завладени от Русия. В момента нищо не подсказва, че това може да бъде постигнато, пише в статията, преведена и публикувана в dir.bg.

Украинската контраофанзива, която продължава вече точно 60 дни и от почти седмица навлиза в интензивната си фаза с масирани опити за атака от страна на Киев в района около Запорожие в Южна Украйна, засега се проваля.

Всички индикации сочат, че конфликтът ще бъде замразен. Претърпявайки огромни загуби, Киев успя да си върне само около 240 кв. км.

Сега започва надпреварата с времето. През октомври ще започнат дъждовете. Надеждите на Запада да обърне ситуацията чрез обучение на войници и доставка на въоръжение не се оправдават. Украйна не разполага с оборудване и авиация.

Анализаторът Конрад Музика прогнозира, че след няколко месеца

Украйна може да се сблъска и със сериозен недостиг на боеприпаси.

Всичко това показва, че Украйна ще бъде принудена да сключи примирие с Москва през зимата под масиран натиск от страна на Запада. Това обаче в никакъв случай не означава мир. По-скоро Русия ще задържи за неопределено време завладените територии (досега това са 17% от територията на Украйна). Конфликтът ще бъде замразен като в Северна и Южна Корея. За милиони украинци това вероятно ще бъдат лоши години. Присъединяването към НАТО и ЕС все още е далеч. Малко вероятно е чуждестранните инвеститори да инвестират в страната поради несигурната ситуация, а възстановяването на останалата част от Украйна ще бъде много по-бавно.

Какви са аргументите в полза на прекратяване на огъня най-късно до март следващата година?

От украинска страна липсата на успех вероятно ще доведе до нарастващо разочарование сред войниците и цивилните. Резервистите стават все по-малко и по-малко. Енергийното снабдяване през предстоящата зима ще бъде много по-трудно, отколкото преди една година. По този начин украинците постепенно се изтощават.

 Да, и на Запад засега се наблюдава голямо разочарование. Едва ли някой там се интересува от едно кърваво възвръщане на Крим. Изборите в САЩ ще отслабят подкрепата на президента Байдън за Украйна и ще подтикнат Путин към борба. Успоредно с това Западът ще почувства умора от правителството и вероятно ще загуби интерес към повторни мащабни доставки на оръжие през 2024 г,.

Отношенията на Украйна с международните ѝ партньори стават все по-сложни и може би беше неизбежно, че напрежението и различията в мненията между Киев и неговите съюзници се появиха с развитието на войната с Русия, съобщава Си Ен Би Си.

Украйна трябва да балансира по тънка линия с международните си приятели.

Тя разчита на тях за военно оборудване на стойност милиарди долари, както и за други форми на хуманитарна и финансова помощ, и се нуждае от непрекъснати и нарастващи доставки на оръжие за войната с Русия. Тя обаче настоява, че се бори не само за собственото си оцеляване, но и за Запада, изправен пред враждебна и непредсказуема Русия.

Най-големите индивидуални благодетели на Киев като САЩ и Великобритания, които са предоставили на Украйна съответно над 40 млрд. и 4 млрд. долара под формата на помощ за сигурност, обещаха да я подкрепят докрай. Фразата "каквото е необходимо" се превърна в мантра, често повтаряна на публични събирания на съюзници, които оценяват войната и военните нужди на Украйна.

Киев неведнъж е благодарил на партньорите си за помощта, но зад кулисите се появиха и разочарования, а настоящите нужди и искания на Украйна - и военните и политическите съображения на съюзниците ѝ - понякога се сблъскваха, предизвиквайки неудобни сблъсъци.

Напоследък се появи напрежение във връзка с военната стратегия на Украйна и изискванията, отправяни към НАТО. Смята се, че президентът на страната Володимир Зеленски е разгневил някои съюзници преди последната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли, когато е определил като "абсурдна" липсата на график по трудния въпрос за членството в НАТО и "условията", които трябва да бъдат изпълнени, преди да бъде отправена покана за присъединяване.

Разочарованието на Вашингтон и Лондон

За някои официални лица във Вашингтон и Лондон решението на Зеленски да каже на своите твърди поддръжници, че Украйна заслужава "уважение", докато НАТО се събираше, за да обсъди допълнителна подкрепа за Киев, беше твърде далечна стъпка.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, може би необременен от предстоящото си напускане на поста, се възмути от коментарите на Зеленски, заявявайки, че Киев трябва да има предвид умората от войната и скептиците сред съюзниците си, които поставят под въпрос огромния размер на продължаващото финансиране. Обединеното кралство, например, каза той, не е склад на "Амазон", който може да доставя безкрайно количество оръжия на Киев, когато му бъде предоставен "списък за покупки".


 Излишно е да споменаваме, че коментарите на Зеленски не се приеха добре и във Вашингтон, а в. "Вашингтон пост" съобщи за източници, които отбелязват, че американските служители са били толкова разгневени, че за кратко са обмисляли да редуцират предложенията към Киев по време на срещата на върха.

"Коментарите, направени от Зеленски преди последната среща на върха, не намериха добър отзвук във Вашингтон... администрацията на САЩ беше много раздразнена", заяви пред CNBC източник, запознат с въпроса, който поиска да остане анонимен поради деликатността на ситуацията.

Източникът отбеляза, че във Вашингтон са били подразнени и от други моменти във войната, в които Украйна е пренебрегвала американските съвети, което прави епизода с НАТО още по-неприятен за Белия дом.

"Така че САЩ настоятелно съветват Украйна да не прави определени неща, но Киев все пак ги прави, като подминава или не се съобразява с американските опасения. И те идват в САЩ, Вашингтон или администрацията на Байдън, и се оплакват, че не участват в преговорите на НАТО", казва източникът на Си Ен Би Си.

В крайна сметка алиансът на НАТО застана твърдо зад Киев и подчерта своето единство, като държеше сметка за по-голямата цел: Русия да не "спечели" войната срещу своя съсед и да се окуражи да нападне други бивши съветски републики. Все пак епизодът подчерта необходимостта Украйна да се движи по тънката линия между изискванията и натиска, които оказва върху съюзниците си, и оценяването на собствените перспективи, приоритети и политически съображения на партньорите си.

Бахмут сблъска военната перспектива и прагматизма на съюзниците

Украйна е подразнила съюзниците си не само на дипломатическо ниво, продължава Си Ен Би Си. Военната стратегия на Украйна - и символичната стойност, която тя придава на борбата за всяко парче украинска територия - понякога се сблъсква с военната перспектива и прагматизма на нейните съюзници. 

Смята се, че Киев е подразнил САЩ, когато е решил да продължи да се бие за Бахмут - град, който вече повече от година е в епицентъра на ожесточени военни действия между руски и наемнически сили и украински войски.

Според Конрад Музика, специалист по военно разузнаване, Украйна е решила да продължи да се сражава, като това решение е предизвикало недоумение в САЩ.

"Американците насърчаваха, меко казано, украинците да не водят определени битки по начина, по който Русия искаше те да се бият, тъй като това можеше да има дългосрочни последици по отношение на загубите на жива сила и разходите на артилерийски боеприпаси. За Киев обаче Бахмут беше нещо повече от град. Той беше символ на украинската непокорност, въпреки че стратегическата му стойност беше под въпрос", казва Музика пред CNBC.

"Но резултатът е, че те загубиха много хора, при това много опитни. Те изразходваха много артилерийски боеприпаси, които иначе щяха да бъдат използвани за тази контраофанзива", казва още той.

Сега Киев изпитва натиск от страна на съюзниците, които искат да видят напредък в контранастъплението. Но е по-разумно да се извърши, когато настъпи подходящият момент.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Има нещо объркано

Има нещо объркано

03.08.2023 | 20:43

Според нашия ГЕНИЙ Т/М/агарев, всеки момент руснаците ще вдигат бялото знаме. Особено като получат нашите отлежали БТР и, пушкалата и джепането. И сега изведнъж пък запада /т.е. нашите "съюзници"/ решили друго. Как стават тия работи - генералисимуса да ги обясни с думи прости. Ако не може - да си взима багажа и да ходи на фронта ! Белким с негова помощ нещата се обърнат!? Как може такива тъп@н@ри да има в МС ?

Отговори
4 3
Херсончанин

Херсончанин

03.08.2023 | 20:11

Привет от Херсон,само да кажа ,че руските сили в това направление са 150 000........

Отговори
2 3
Ами

Ами

03.08.2023 | 17:11

зеленото джудже ,ще го викат ли, като се договарят руснаци и американци. Щото сега го ползват само за гастролиращ клоун.

Отговори
6 14
Друн, дрън

Друн, дрън

03.08.2023 | 16:31

Западът може и да продаде Украйна на джуджето, но украинците няма да се предадат. А Русия ще трябва да си плаща още по-скъпо за приятелството. Платената любов, това ѝ остана, за много дълго време.

Отговори
15 8
Българин

Българин

03.08.2023 | 17:24

Какво ще стане? - Всеки гадае според пристрастията си. Истината е че войната е за природни ресурси

Отговори
5 8
?!?!?!?!

?!?!?!?!

03.08.2023 | 15:29

а защо ли щото запада се о.с.р.а за наша сметка!

Отговори
15 25
?!?!?!?!

?!?!?!?!

03.08.2023 | 15:28

ако я докара до зимата зеленски....

Отговори
15 26
Инфо

Инфо

03.08.2023 | 14:55

Написалият тази статия показва тотално непознаване на процесите и особено тези в САЩ. Америка никога повече няма да допусне каквото и да е сближаване на Европа с Путинова Русия. Със сигурност тази война ще продължи с години както и изолирането на Русия от богатите европейски консуматори на нефт и особено газ. В Европа се построиха доста терминали за втечнен газ в рекордно темпо, а и се строят още. САЩ от днес започват да обучават украински пилоти на Ф-16 и подготвят доставката на такива следващата година. Това за какво ви говори? Военния бюджет на САЩ САМО за година еоколо 850 милиарда долара. Те нямат никакъв проблем да дават по 40 милиарда на година за войната в Украйна. А и не са сами, един куп други страни финансират Украйна във войната и срещу руския окупатор.

Отговори
31 15
Ще договори

Ще договори

03.08.2023 | 14:35

Защото както е тръгнало бавно но сигурно Украйна няма да съществува пък и може части от Полша и други държави. Русия воюва бавно но сигурно. Пък и историята показва,че никога не е губила война.

Отговори
20 37
Много лъжеш бе

Много лъжеш бе

03.08.2023 | 14:41

Запази си го този коментар, за да се видиш след време каъв балък. Тия глупости ги слушаме вече 2 години как Украйна нямало да я имало, Полша щяла да я превземала, щели да я разделят и не знам си какво. Русия до този момент не е постигнала нито една от целите си в Украйна. Единственият им шанс е да се наврат дълбоко в окопите и да се опитат да отселят докато украинците ги избиват в вискоточните западни оръжия. И недей да лъжеш, че Русия не е губила война: Първата война в Чечения, войната в Афганистан, Първата световна война (Русия излиза от войната след като германците ги рабиват брутално на източния фронт), Кримската война и др.

Отговори
26 12
Путин като Сталин?!?

Путин като Сталин?!?

03.08.2023 | 16:35

Ще завладява Полша? Европа? Путин няма нито ума, нито злобата на Сталин, нито визията му. Путин е продукт на времето на мутрите, деветдесетте там бяха като нашите, само мащабите бяха други.

Отговори
9 3

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?