71

Die Welt: Украйна повтарят грешките на Вермахта при Курската дъга

И в двата случая е налице намерение за нанасяне на мощни удари в източна посока в края на пролетта или началото на лятото

 

Ситуацията, която се разви по време на въоръжения конфликт в Украйна, в много отношения е подобна на навечерието на битката при Курск. 

В същото време въоръжените сили на Украйна повтарят грешките, допуснати от германското командване през 1943 г., което може да доведе украинското командване до поражение, подобно на това, претърпяно от Вермахта по време на танковата битка при Курската дъга, пишат чуждестранни издания.

В статия, публикувана в немското издание на Die Welt, се посочва, че за успешна операция на Курската дъга Вермахтът е трябвало да започне настъпателни операции веднага след края на пролетното размразяване. 

Германското командване получило задачата да нанесе "клещеподобен" удар в посока Курск в рамките на операция "Цитадела".

Въпреки някои различия в политическите обстоятелства, може да се отбележи наличието на общи черти във военно-тактическите ситуации, развили се през 1943 и 2023 г. Освен приликите в териториите, в които се водят военните действия, и в двата случая е налице намерение за нанасяне на мощни удари в източна посока в края на пролетта или началото на лятото. Също така и в двата случая настъпателната операция се забавя, докато в медиите се появява информация за предстоящото начало на контранастъпление.

През 1943 г. съветското командване също така предварително обмисля заплахите, съществуващи на Курската дъга. В резултат на зимните боеве се формира фронтова линия под формата на вдлъбната дъга. Но въпреки заплахата от прекъсване на комуникациите на частите, които изпревариха съседните военни части, съветските генерали решиха да прехвърлят войски на Курската дъга.

Командването на Вермахта, поради съществуващи вътрешни разногласия, причинени от опасения от липса на сили, няколко пъти отложи офанзивата. В резултат на това Курската операция започна в края на юни и завърши с поражението на германската войска.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Цар Вул

Цар Вул

22.04.2023 | 14:14

Правилно. Получава се същото, на всеки 80 години да завладяват Русия. Американците упорити строят складове за съхранение на радиоактивни отпадъци близо до Чернобил, правейки си сметка да си остават там. Цялата тая работа е един театър. Що не се застъпват "демократите за Сирия и Ирак, където Американската- съюзническа войска воюва до ден днешен?! Нима не е такова както в Украйна? Другото - примирите мозъци не знаят какво се е случвало преди 10 години в Украйна и защо се стига до този конфликт. Но мразете Руснаците и плащайте за това - това се иска от вас - да плащате с кеф на богатите американци да ви носят демокрация...

Отговори
5 4
Гаро

Гаро

22.04.2023 | 00:41

Правилно сравняват бандеронацисткия Укрорайх с Хитлеристкия нацистки Трети райх. И двата са нацистки образувания, и двата са на Източния фронт, и двата се поддържат от цялата бивша Хитлеристка коалиция, без изключение. И в единия и в другия случай немски танкове газят руска земя. А защо да очакваме друг край на новия нацистки Райх? Въпреки многото чужди наемници. Но и те дават фира. Като хилядите поляци, погребани с военни почести. Като ония 160 висши отански офицери, размазани на дълбочина 120 метра от Кинжалите. На война като на война.

Отговори
16 26
Западняк

Западняк

22.04.2023 | 03:12

Краят няма да е в твоя полза, сволоч Гаро! Господарите ти ще спрат да ти плащат копейки за бълвочите ти. Но ти си подлезурка и ще се приспособиш към нови господари, тъй като за нищо друго полезно не ставаш.

Отговори
20 15
краваря западняк

краваря западняк

26.04.2023 | 13:38

Краят няма да е в твоя полза, сволоч Гаро! Господарите ти ще спрат да ти плащат копейки за бълвочите ти. Но ти си подлезурка и ще се приспособиш към нови господари, тъй като за нищо друго полезно не ставаш. щото ти ставаш Джендар надрусан тва някъде като те е.б.а.х.а ли го сънува ли ве хохъл

Отговори
1 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?