46

Дете хвърли камък по изборния автобус на турски кандидат-президент

16-годишно дете хвърли камък по предизборния автобус на кандидата за президент на основния турски опозиционен блок Национален алианс и лидер на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу. 74 годишният лидер говори пред събралите се негови привърженици на предизборен митинг в северозападната турска провинция Сакария.

Анка

Атаката е извършена, докато Кълъчдароглу е напускал района на митинга. Полицията задържа детето, хвърлило камъка, счупил стъклото на автобуса.

 

След като се разбра, че нападателят, хвърлил камъка по автобуса, е 16-годишно дете, Кълъчдароглу не подаде жалба за инцидента пред силите на реда и детето беше освободено.

Анка

В изявление на главната турска опозицонна партия се съобщава, че Кълъчдароглу се е обадил на депутата от РНП Енгин Йозкоч, който се занимава с инцидента, и е помолил самоличността на момчето да не бъде разкривана по никакъв начин и на семейството да бъде оказана правна и психологическа подкрепа. Той подчерта, че основния проблем не е действието, което детето е извършило, а е важно да бъдат разкрити тези лица, които използват детето за такава провокация.

Анка

"Преди нашето посещение в Сакария бяхме информирани, че на някои места по маршрута ни има струпани камъни. Този опит за провокация беше блокиран от полицията на Сакария. Бихме искали да благодарим на нашите сили за сигурност за бдителността и своевременната реакция", съобщиха от РНП.

Анка

Този ход дойде, след като група ултранационалисти хвърляха камъни по предизборния автобус на кмета на Истанбул и кандидат за вицепрезидент на РНП Екрем Имамоглу, докато той се обръщаше към гражданите по време на митинг в източната провинция Ерзурум на 7 май.

 

Кметът на Истанбул по-късно съобщи, че е подал жалби срещу губернатора и силите за сигурност, защото не са предотвратили атаката в Ерзурум. От опозицията се оплакаха, че намиращите наблизо полицаи наблюдавали безучастно нападението. При инцидента 17 поддръжници бяха ранени от хвърлените камъни. При вчерашното си посещение в черноморския град Ризе, Екрем Имамоглу се срещна на закуска с пострадалите, след като те бяха изписани от болницата.

Ръководителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), включително президента Реджеп Тайип Ердоган, през седмицата обвиниха кмета на Истанбул, че е провокирал нападението срещу себе си.

 

По време на митинг, вчера турският президент Ердоган, който се кандидатира за поста за трети път, предупреди привържениците си за възможна загуба на изборите. „Ако някой от вашите роднини, съпрузи и приятели все още не е решил за кого да даде вота си в изборния ден, вие ще ги убедите (да гласуват за нас) и ги заведете до урната. Нека не претърпим инцидент в неделя.“ В противен случай „империалистите броят дните да направят с нас това, което направиха със Сирия“, предупреди Ердоган.

Анка

Турция ще проведе парламентарни и президентски избори на 14 май. Някои социологически проучвания сочат, че Кълъчдароглу може да победи с малка преднина съперника си настоящия президент Ердоган на фона на неудържимата инфлация и влошаващата се икономическа криза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?