4020

Десницата на Виктор Орбан убеди Европарламента: Патриоти за Европа е факт

Дясното политическо движение на Виктор Орбан привлече достатъчно партии, за да получи признание от парламента на Европейския съюз, което ще даде тласък на усилията на унгарския министър-председател да "промени европейската политика" според собственото му определение.

Националистическият и проруски настроен лидер обяви на 30 юни намерението си да създаде парламентарна група на ЕС, наречена "Патриоти за Европа", съобщи „Гардиън“.

Датската народна партия и фламандската националистическа партия, подкрепяща независимостта Vlaams Belang, обявиха на 7 юли, че ще се присъединят към нея, с което "Патриоти за Европа" получи 23 евродепутати - достатъчно, за да достигне прага на парламента на ЕС за официално признаване.

Другите партии, които участват, са австрийската крайнодясна Партия на свободата (FPOe), центристката ANO на бившия чешки министър-председател Андрей Бабиш, Партията на свободата (PVV) на холандския антиислямски политик Герт Вилдерс, португалската крайнодясна партия Chega и испанската Vox.

Орбан заяви, че партиите ще се срещнат на 8 юли в Брюксел. Френският Национален сбор може да стане още един съюзник след втория тур на парламентарните избори във Франция, който се провежда днес. Италианската "Лига", водена от Матео Салвини, също изрази интерес към новото движение, но не е потвърдила участието си.

Със създаването на "Патриоти за Европа" Орбан дава заявка да се превърне в доминиращата крайнодясна сила в парламента на ЕС. Освен че ще води кампании за консервативни семейни ценности и срещу имиграцията, групата ще настоява за прекратяване на европейската подкрепа за защитата на Украйна от руската инвазия

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?