71

Десетки миряни се стекоха на Рождественската литургия в българската църква в Одрин

В българската църква Свети Георги в Одрин бе отслужена рождественска служба. На церемонията присъстваха много православни миряни от България и Гърция, както и любопитни граждани и гости.

DHA

Свещеникът на църквата Александър Чъкърък водеше церемонията.

DHA

В края на ритуала участниците отправиха своите пожелания за здраве и щастие със запалване на свещи. Беше раздадена и осветена питка.

DHA

Отец Чъкърък заяви пред турската агенция Демирорен (DHA): „Важното за нас беше да отпразнуваме рождението на Исус заедно. Молихме се за щастие, мир и благоденствие. Приятелството и братството са много важни за нас. Надявам се, че и за в бъдеще да празнуваме заедно с нашите комшии подобни празници в мир и разбирателство както сме го правили до сега. Много обичам Одрин и искам да служа тук до смъртта си“, заключи той той.

DHA

През септември служебното правителство предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък от българската църква в Одрин с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, съобщи БТА.

DHA

Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

DHA

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

DHA

Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

DHA

Отец Александър и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква „Св. Георги Победоносец“.

DHA

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Александър успешно завършват реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 г.

DHA

Отец Чъкърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, аргументират предложението си от Министерския съвет. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. Св. Константин и Елена“.

DHA

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

DHA

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?