71

Десетки църкви и исторически сгради са разрушении в Хатай

Богатото културно наследство на Турция е сериозно повредено след земетресенията

Хиляди сгради, включително значими исторически обекти като базари, православна църква, джамия от 14-ти век и стара латинска църква, бяха частично или напълно разрушени, след „бедствието на века“ което буквално срина югоизточния регион на Турция.

По официални данни 21 043 души са загубили живота си в Турция, а над 80 хиляди са ранени до днес по обед. 

АА

Колосалното бедствие нанесе щети и на културното наследство. Редица исторически обекти в региона, известни със своите археологически съкровища, музеи и мозайки, разположени предимно в Антакия, окръг Хатай, претърпяха сериозни щети, след мощните земетресения разтърсили провинцията в понеделник.

АА

Православната църква е повредена 

Антакия, която е пресечната точка на различни религии, историческата гръцка православна църква също беше тежко повредена при земетресенията. Покривът на сградата и някои от стените й напълно се срутиха.

АА

Латинокатолическа църква

По-голямата част от 152-годишната латинска католическа църква в Искендерун, окръг Хатай, също беше разрушена от земетресението.

АА

Италиано-латинската католическа църква, чието изграждане отне 13 години и беше център на анадолската католическа църква, беше съборена при трусовете. Няма убити или ранени в църквата, където се издигаше статуята на Дева Мария, съобщи информационна агенция Демирорен (DHA).

 

Пещерната църква Св. Пиер

Пещерната църква Св. Пиер, която е една от първите църкви в света, разпространяващи християнството, намираща се в Антакия, като по чудо, не беше засегната от земетресенията. Като предпазна мярка църква е затворена.

АА

В историческият квартал Шейхали много малко сгради са оцелели, редица исторически сгради тук са разрушени.

DHA

Джамията Хабиб-и Некар

Земетресението напълно е разрушило купола и част от външната конструкция на джамията Хабиб-и Некар в Антакия, смятана за една от най-старите джамии в Анадола, заедно с джамията Диарбекир Улу, датираща от седми век.

Джамията бе едно от най-посещаваните туристически места в града според провинциалната дирекция на културата и туризма на Хатай.

АА

В античността на мястото на сегашната джамия е имало езически храм. През 969 г. византийския период, сградата става църква, но след това през 1269 г. отново става джамия. 

DHA

Особеност на това място за ислямско поклонение е, че то е кръстено на християнския мъченик, Хабиби Некар или Хабиб ал-Наджар, дърводелец, живял по времето на Исус Христос. В ранните години на християнството той бил убит от езичниците, които отказали да  сменят вярата си. Мюсюлманите пък вярват, че той е бил убит, защото е призовавал хората към религията на Аллах. Той се споменава и в Корана.

AA

Археологическият музей с уникални мозайки 

Министерството на културата съобщи, че част от археологическия музей на Хатай, където са изложени много важни уникални мозайки и статуята на крал Супилулиума, е била повредена. За защита на музея са инсталирани камери, захранвани със слънчева енергия, в случай че има електрически проблем.

AA

Асамблеята в Хатай

Сградата на Асамблеята в Хатай, една от символичните структури на града, не издържа на ужасното земетресение. Сградата се използва между 1938-1939 г., когато Хатай е бил за кратко независим. Сградата, която е построена от френския архитект Леон Бенджу като киносалон през 1927 г., заема своето място в страниците на историята като сградата, в която е основана държавата Хатай и е взето решението за присъединяването ѝ към Турция.

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?