3906

Десет години по-късно: Отношенията между Анкара и Кайро се затоплят, обменят посланици

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и египетският президент Абдел-Фатах Ел-Сиси се съгласиха да назначат отново посланици за съживяване на връзките между Турция и Египет.

Ел-Сиси се обади на Ердоган, за да го поздрави за изборната му победа, заявиха от президентската дирекция за комуникации в Анкара.

Двамата лидери също обсъдили различни въпроси, включително икономиката и стъпките, които трябва да бъдат предприети за задълбочаване на връзките между Турция и Египет и за справяне с регионалните проблеми.

Ел Сиси беше сред първите лидери, които се обадиха на Ердоган след земетресенията, като изказаха съболезнования на жертвите на земетресението.

Дипломатическите отношения между Турция и Египет се поддържат на нивото на отговорност за делата от двете страни след военния преврат в Египет през 2013 г., който свали от власт покойния президент Мохамед Морси.

Република Турция установява първи официални дипломатически връзки с Кайро през 1925 г., но отне повече от две десетилетия, преди Турция да назначи посланик в Египет.

Отношенията между двете страни са стабилни, с изключение на кратки периоди на прекъсване през 60-те години на миналия век, но те достигнаха нови висоти, когато Морси беше избран за президент през 2012 г. След свалянето на Мурси, Турция поддържаше ограничен контакт с Кайро, преди да минимализира дипломатическите отношения през 2013 г. През това време икономическите връзки останаха до голяма степен невредими.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.05.2023 | 20:52

п р а в и л н о

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?