1553

Десен завой? Алиансът "Зелени и леви" води в Нидерландия

Десният завой не се състоя на едно от очакваните места - Нидерландия. Екзитполовете в първия ден на евроизборите показват малка преднина на алианса на левите и зелени пред крайната десница, съобщи „Гардиън“.

Алиансът "Зелени и леви" е на път да спечели 8 места в Европейския парламент (ЕП). Крайнодясната Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс печели 7 места. Допустимата грешка е едно място, което означава, че може да се стигне до равенство.

"Наративът за възхода на крайната десница беше победен. Това е послание за останалата част от Европа: излезте и гласувайте!", каза ветеранът в ЕП от Зелените Бас Ейкхаут, който е водач в листата на алианса.

Вилдерс заяви, че се гордее с резултатите на партията си през последната година, като посочи първото ѝ място на националните избори, което я вкара за първи път в управляваща коалиция. Той отбеляза и най-добрия резултат на PVV на евроизбори, след като през 2019 г. партията спечели едва 1 място в ЕП.

Избирателите в Ирландия и Чешката република гласуваха на 7 юни, а на 8 юни се очаква да бъдат отворени избирателните секции в Латвия, Малта, Словакия и Италия. Гласуването в Италия продължава и на 9 юни.

По-голямата част от гражданите на ЕС, включително в най-големите държави членки - Франция, Германия, Испания и Полша, ще гласуват на 9 юни, а сравнително окончателна оценка на резултатите се очаква в ранните часове на 10 юни.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?