71

Der Tagesspiegel: Подводници пробили "Северен поток", има ли диверсия?

 
 
Появиха се първи кадри на течовете по газопроводите "Северен поток" - 1 и 2 в Балтийско море. Датските въоръжени сили публикуваха снимка, заснета от пилота на техен изтребител Ф-16 близо до Борнхолм, която показва излизането на газ на морската повърхност, пише Reuters.

Течовете в двата газопровода са общо три и около тях беше обособена зона, забранена за морски съдове, от съображения на сигурност. 

"Северен поток 1 има два теча североизточно от Борнхолм, Северен поток 2 има един теч южно от Дуеоде. Течовете бяха открити от изтребители Ф-16", съобщават датските военни. 

Най-големият теч е създал петно с диаметър 1 километър, най-малкият - с диаметър 200 метра, се казва още в информацията. Фрегатата Absalon и корабът за контрол на замърсяването Gunnar Thorson са на път да извършат мониторинг на водата в забранените зони. В района е изпратен и хеликоптер.

В същото време, шведски сеизмологичен център съобщи, че в района на газовите утечки на "Северните потоци" са фиксирани мощни подводни експлозии. Причината за това може да е диверсия, с участието на водолази, пише УНИАН.

"Това е напълно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Изключително сме обезпокоени от тази новина", каза по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите на Песков, смущенията в работата на газопроводите могат да бъдат резултат от саботаж и "това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент".

"Ако повредата на една тръбна връзка може да е инцидент поради дефект или някакво случайно въздействие, то на три е знак за нечия зла воля", заяви Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност на Русия.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа, добавяйки, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака. 

Говорейки на брифинг в Държавния департамент, Блинкън разкри, че осигуряването на енергийна сигурност на Европа на "краткосрочна и дългосрочна основа" остава основен приоритет на Вашингтон в партньорство с неговите съюзници.

Журналисти от германския вестник Der Tagesspiegel, позовавайки се на свои източници, заявиха, че повредата очевидно е била причинена злонамерено и една от целите на това действие може да е била да се спрат изцяло доставките на въглеводороди от Русия за Европа.

"Не можем да си представим възможност това да не е преднамерен саботаж. Всичко говори срещу шанса да има съвпадение", пише Der Tagesspiegel, цитиран от Гласове.

"И това очевидно не е дребна неприятност от рода на "отвинтена гайка", а планирана операция с участието на водолази и подводници. Средната дълбочина на морето, по което минават тръбите на "Северен поток", е 50 м (максималната дълбочина е 200 м, а минималната - 5 м). За подводниците дълбочините от 200 м са обичайни".

"Северен поток 1" се експлоатира вече повече от десетилетие без нито една авария. И тук има два газопровода - NSP-1 и NSP-2. Случаен ли е инцидентът? Не съм сигурен, защото знам, че САЩ направиха всичко възможно да попречат на Европа да купува руски газ. Но Европа осъществи сделката чрез частни компании по формулата "газ срещу рубли", казва военният експерт Алексей Леонков.

Според него, за да се обмисли и организира подобен саботаж за два дни е нереалистично: за целта са необходими средства за гмуркане под вода, специална подводница с нисък шум и познаване на фарватера. Това означава, че планирането на операцията вероятно е отнело много време.

"Говорейки за инцидента със "Северен поток", е необходимо да припомним един странен епизод, който не е пряко свързан с газопровода по дъното на Балтийско море, но е локализиран там: загубата на десет тона секретен "разузнавателен кабел" на системата за звуково наблюдение SOSUS, която се контролира от НАТО" каза той.

Според Леонков, малко преди инцидента, през август и септември тази година, в Балтийско море са се появили американските десантни кораби Guston Hall (LSD 44), Arlington (LPD 24) и Kearsarge (LHD 3).

"При желание (а защо не?) на борда на тези кораби може да бъде разположен SEAL Delivery Vehicle - пилотиран автомобил за доставка на специални сили - или LDUUV (безпилотен подводен апарат с голяма вместимост). Между другото, американците много държат на такива подводници, които произвеждат в огромни количества за SEALs.", посочи той.

 

"Експериментите с подводниците Mk 8 и Mk 11 за доставка на специалните сили на ВМС накараха САЩ да добавят към миниподводниците манипулатори в допълнение към десантното отделение, от които екипажът се нуждае "в случай на непредвидени задачи от особена важност".

В един от манипулаторите е поставен блок с термитен заряд - взривно вещество с температура на горене 2500 градуса, активно във вода. Има няколко начина за пробиване на тръбопровод. Например, за да се понижи налягането в тръбата, е достатъчно да се постави оформен заряд с ниска мощност.

Три заряда - три дупки - три тръбни връзки извън строя. Както се казва, перфектният план е надежден като швейцарски часовник", обясни експертът, цитиран от информационните агенции.


 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Пенка

Пенка

29.09.2022 | 00:19

Добиха се до своето дигнаха долара, съсипаха икономиката на Европа, създадоха война между славяни и християни. Минават през трупове. Разделяй и владей! И няма да има спирка ненаситни са.

Отговори
1 0
Ванга

Ванга

28.09.2022 | 18:45

пPocия ке потъне !

Отговори
3 2
Сем

Сем

28.09.2022 | 12:27

Украинецът Блинкен-винаги всичко знае!!!!!

Отговори
3 2
лъчо

лъчо

28.09.2022 | 11:50

Това е удар директен по русия путин трябва мощно и веднага да отговори чрез унищожаване на виновниците повтарям мощно и без компромисно

Отговори
13 6
Има

Има

28.09.2022 | 08:45

вероятност полаците да са свършили този работо. Така си отмъщават и на Русия и на Германия! А и скоро заявиха, че получават газ вече само от Щатите!

Отговори
14 7
Това си е в типично руски стил, те така правят

Това си е в типично руски стил, те така правят

28.09.2022 | 08:00

А и не забравяйте обещанията на Путин да унищожи света.

Отговори
17 31
бандити

бандити

28.09.2022 | 06:46

Ясно е кой има интерес от такава диверсия - Украйна и подкрепящите я Полша и САЩ!

Отговори
41 17
Мимето

Мимето

28.09.2022 | 06:43

Международното положение е толкова сложно, че всеки има някакъв интерес от теча, даже и ЕС. Излишно е да се правят маришки разследвания.

Отговори
26 10
Я да видим дали можем да мислим

Я да видим дали можем да мислим

28.09.2022 | 04:38

Как се поддържа газова система без агрегати и резервни части и консумативи? Ами не се ПОДДЪРЖА! Друг важен фактор е НЕВЪЗМОЖНОСТТА да се съхранява газта както и да се оставят подводните газопроводи без налягане. Т.е. при липса на хранилища е трудно, дори невъзможно за руските другари да преустановят добива. От месеци се пише за изгаряне на огромни количества газ край Петербург. За да не предизвиква екологична катастрофа в русия просто ушанките я изнесоха в Европа. руснаците са си гръмнали тръбите поради технологична немотия и простотия.

Отговори
22 53
Рашистите пак се оа*аха

Рашистите пак се оа*аха

27.09.2022 | 23:50

Никой не искаше да им купува газта сега вече никой няма да я купува и за в бъдеще. Идиотите пак си прецакаха популацията за няколко десетилетия напред. Няма ли някой с акъл там да го могилизира това злобно джудже !!!

Отговори
28 57
П*дераст американско

П*дераст американско

28.09.2022 | 04:39

Идиот,какви ги дрънкаш?

Отговори
41 24

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?