Следвайте ни

Депутатите на Великобритания одобриха споразумението за Брекзит

viber icon

Британската Камара на общините одобри днес сделката за бъдещите отношения с Европейския съюз след Брекзит.

Законопроектът, част от който е споразумението с ЕС, беше приет на второ четене с подкрепата на 521 народни представители, а 73 депутати се противопоставиха.

Сега законопроектът трябва да премине на трето четене, но е вероятно той да стане официален, тъй като както управляващата Консервативна партия, така и опозиционната Лейбъристка партия вече обявиха предварително, че ще подкрепят сделката. След това документът трябва да отиде при членовете на горната Камара на лордовете.

Британските депутати гласуваха в подкрепа на търговската сделка, въпреки скептицизма на либералните демократи, шотландските националисти и останалите от Лейбъристката партия.

Премиерът Борис Джонсън каза на специално свикано заседание на парламента, че Великобритания трябва да работи "ръка за ръка" с ЕС, като същевременно запази собствения си суверенитет.

"Брекзит не е край, а начало. Отговорността сега е на всички нас да използваме по най-добрия начин силите, които си възвръщаме, инструментите, които вземаме обратно в ръцете си", заяви Джонсън. 

В речта му имаше отзвук от тази на неговия герой, бившият министър-председател Уинстън Чърчил, който след втората битка при Ел Аламейн през 1942 г. казва: „В този момент това не е краят. Дори не е началото на края. Но това е може би краят на началото."

Британският премиер е написал биография на Уинстън Чърчил. Но за разлика от Чърчил, най-голямото предизвикателство за Джонсън не дойде от нацистки нашественици, а от противници на Брекзит и след това от пандемията.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър нареди на своите депутати да гласуват за сделката, но Тоня Антониаци, уелски лейбърист, написа в Туитър, че ще се въздържи и след това подаде оставка като парламентарен секретар. За втори път Антониаци - чийто баща е от италиански произход - подава оставка заради Брекзит.

Търговската сделка беше окончателно договорена в навечерието на Коледа след месеци на преговори. Но след гласуването на депутатите, законопроектът ще трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и може да стане закон едва около полунощ. Това ще означава, че търговията за повече от 1 трилион щатски долара между Обединеното кралство и ЕС може да продължи без необходимост от мита.

Депутатът консерватор Бил Кеш я приветства и заяви, че Джонсън е спасил британската демокрация от четири десетилетия "подчинение" на ЕС. Той добави: „Подобно на Александър Велики, Борис преряза Гордиевия възел“, предава БГНЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?