3906

Денят на детето празнуват днес комшиите с концерти, авиошоу и състезания

Децата в цяла Турция днес организират радостни тържества, отбелязвайки 104-ата годишнина от основаването на Великото народно събрание в Анкара, като този исторически ден е посветен от Ататюрк, на бъдещето на страната, децата.

АА

Турция днес отбелязва ключов момент в своята история, когато на 23 април 1920 г. е създадено Първото велико народно събрание. То е значителна стъпка към утвърждаването на независимостта и създаването на модерна светска република. Различни празнинства се разгръщат в цялата страна днес, за да отпразнуват този важен ден.

Българското сдружение на феновете на Фенербахче организира събитие по повод 23 април Деня на детето. Събитието се проведе в спортна зала "София" в София. На тържеството присъстваха семейства на турци в България.

АА

Турската община Текирдаг покани деца от балканските страни на празненствата за националния суверенитет на Турция и Деня на детето на 23 април.

Тържествата започнаха с кортеж, в който участваха малчугани от България, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, както и Турция.

АА

Манифестацията започна пред историческата сграда на губернатора и завърши при паметника на Ататюрк. След поднасяне на венец на паметника и минута мълчание бе изпълнен химнът на Турция.

В южната провинция Анталия децата изпитаха великолепен празничен дух с Международния фестивал на децата и хвърчилата, организиран от общината на града.

Семих Йозтюрк Шенер, единствената цивилна жена пилот на Турция, извърши пилотажни маневри в своя самолет „Йени Менекше“ и присъства на церемония по раздаване на подписи за нейните малки фенове. Ъшъл Гьореноглу, заместник-председател на организационния комитет, подчерта, че това събитие, което се провежда вече за девета година, има за цел да свърже децата с небето, предоставяйки възможността на около 80 деца да полетят с различни видове самолети и хеликоптери.

АА

Децата в Картепе в северозападната част на Коджаели отпразнуваха деня със специално събитие във Военноморското въздушно командване. Те посетиха 351-во вертолетно линейно поддържащо командване, разгледаха хеликоптерите и изпробваха сивулатор за операции по водно спасяване. Контраадмирал Мехмет Саваш Есер се присъедини към празненствата, вдъхновявайки интереса на децата към авиацията и морските операции.

АА

В Сиврихисар на Ескишехир в централната част на Турция, като част от „Детското събитие за летци“ в съоръженията на Некати Артан, деца и техните родители изследваха Музеят на авиацията и космоса, разположен в града. Желаещите изпитаха тръпката от летенето с хеликоптери и самолети под ръководството на опитни пилоти. Децата участваха в състезание със ръчно изработени хартиени самолети, целящи да ги хвърлят на възможно най-голямото разстояние. Участниците получиха грамоти и различни подаръци за старанието.

Център за обществено образование в района, организира събитие за деца, намиращи се в местни болници на лечение. Бяха организирани дейности като рисуване на дърво и мрамориране, придружени от клоуни, музика, игри и подаръци, които създаваха празнична атмосфера в детското отделение и доставяха радост на малките пациенти.

В Кьойджеиз, в югозападния окръг Мугла днес приключи нацоналното състезание по кану каяк, за Купата посветена на Денят на детето и Пролетната купа на Дургунсу. Състезанието е част от програмата на Турската федерация по кану за 2024 г. Тя включваше състезания в различни категории, като се състезаваха 230 състезатели. Въпреки лошото време, състезанията протекоха гладко.

Историческият ден за Турция бе отбелязан и в районите в Североизточна Гърция с различни прояви, където живее по-голямата част от мюсулманстото население в страната. Турските деца в региона участваха в програми, организирани от местни младежки съюзи, демонстрирайки любовта си към Ататюрк чрез поезия, песни и народни танци.

Децата се радваха на балони, сладкиши и подаръци по време на събитията, а фокусник забавляваше малчуганите. Айкут Юнал, генерален консул на Турция в Комотини, приветства събитията, като подчерта важността на това младите да поемат отговорност за бъдещето си като доказателство за силните основи на региона.

АА

През 1924 г. Ататюрк определя 23 април за национален празник, решение, което е допълнително подобрено през 1929 г., когато той посвещава деня на децата, превръщайки го в Ден на детето. Този жест символизира ангажимента на страната да отглежда и поддържа бъдещето на нацията. От 1979 г. Денят на детето придобива международно измерение, като чуждестранните деца се присъединяват към турските деца в празнуването на този специален ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?