1939

Демерджиев от Скопие: Няма причина за такива провокации от страна на РСМ към българите

Такива мерки за сигурност не са необходими. Отношенията между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който е начело на българската делегация, която се поклони на гроба на Гоце Делчев в църква „Свети Спас“ в Скопие.

Днес отбелязваме 151 години от рождението на големия български революционер и водач на ВМОРО.

Честването протича при изключително строги мерки от страна на македонските власти. Те предизвикаха дори протести от страна на местните медии в РС Македония, предава БГНЕС.

„Сигурността означава всички, които искат да дойдат да могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев“, подчерта Демерджиев и добави, че има данни, че българските граждани са били възпрепятствани на границата.

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на РСМ и каквото уверение получихме от министър Оливер Спасовски означава именно това: да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на апостола Гоце Делчев“, заяви вътрешният ни министър.

 
Той заяви, че към момента няма точна информация колко български граждани не са били допуснати в РСМ, но е получил съобщение от колегата си Оливер Спасовски, че имало токов удар на граничните пунктове. За да няма такива проблеми в бъдеще България ще изпрати три генератора. Те ще бъдат дарени за трите гранични пункта още следващата седмица.
 

„Разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо и то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации“, каза Демерджиев.

Той подчерта, че този едностранен проблем е направил много лошо впечатление. „Проблемът беше само навлизане в РСМ… Не е това пътят. Пътят, към който вървим напред е обединена Европа. А тя предполага стабилност, взаимно доверие и уважение“, посочи вътрешният министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Док

Док

04.02.2023 | 18:22

Те не спират да ни е.ват ние си дрънкаме глупости

Отговори
9 0
Александър

Александър

04.02.2023 | 16:47

Тия “македонци” са много загуубен народ. Изглежда, че не разбират какъв чееп са им надървили шиптарите а тръгнали да воюват с нас

Отговори
15 1
Генко

Генко

04.02.2023 | 17:22

СЕВЕРМАЦИ е популацията на Северна Македония.

Отговори
8 0
густо майна...

густо майна...

04.02.2023 | 16:34

е га ти бок.луците македонски направо са си бавноразвиващи....за къв ч.еп са им на европейците????

Отговори
15 1
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

04.02.2023 | 16:34

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
10 0
густо майна...

густо майна...

04.02.2023 | 16:32

оня мисир манол пейков е по генераторите да обслужи съседите от северна македония кво се пъне да ги праща в украйна там ги продават после в сайтове на олх.... айде пейков пращай на братята македонци не ти ли е жал за тях....е на не могат да работят граничните пунктовете...

Отговори
8 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?