71
Следвайте ни

Декларацията на "ядрената петорка" - подготвена по инициатива на Русия

viber icon

Огласената вчера съвместна декларация на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН за предотвратяване на ядрена война е подготвена по инициатива на Москва. Това разказа говорителката на руската дипломация Мария Захарова и добави: "Русия твърдо се базира на предпоставката, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да бъде разпалена", съобщава московският официоз "Росийская газета, цитиран от dnes.dir.bg.

Петте световни сили (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция) изразяват в документа по-специално решимостта си да не допуснат по-нататъшно разпространение на ядрените оръжия и волята си да работят с всички държави за създаването на атмосфера на сигурност в името на още по-голям напредък в разоръжаването. "Независимая газета" помества пълния му текст.

Председателят на Общото събрание на ООН Абдула Шахид приветства декларацията, която негова говорителка нарече вярно послание към цялата планета "в стремеж (. . .) да се предотврати оръжейна надпревара", посочва "Известия".

Първият зам.-шеф на външнополитическата комисия в руския парламент Вячеслав Никонов съзря в декларацията историческо събитие, тъй като през последните години се налагаше впечатление, че лидерите на петте ядрени сили не могат да се разберат за нищо. Освен това Никонов изрази увереност, че за публикуването й е изиграла роля дипломацията на руския президент Владимир Путин. А по думите на вицепредседателя на сената в Москва Константин Косачов, с този текст "ядрената петорка" демонстрира пред света, че осъзнава своята отговорност за глобалната сигурност, поне що се отнася до контрола над ядрените оръжия, добавя изданието.

Предвидено бе декларацията да се публикува във връзка с откриването на Десетата конференция за обсъждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Тя трябваше да започне днес в Ню Йорк, но бе отложена заради ситуацията с коронавируса в САЩ, цитира "Новая газета" уточнение на руското външно министерство. Дата за среща на върха на "ядрената петорка" засега няма според съобщение на Кремъл, допълва "Комерсант".

Договорът за неразпространение влезе в сила през 1970 г. и страни по него са 191 държави. В момента ядрени оръжия притежават 9 страни - САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Индия, Пакистан и Израел не са участници в договора, а през 2003 г. от него се оттегли и КНДР, напомня електронният вестник "Медуза".

Освен че Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея само периодично влизат в състава на Съвета за сигурност като временни членки, арсеналите им не са достатъчно внушителни за катастрофа от планетарен мащаб - за разлика от тези на страните от "топ пет". Същевременно "малките" ядрени сили просто са принудени да се ориентират по "големите". При това, доколкото през последните години все повече се говори за необходими реформи в самата ООН, новата декларация може да стане първа стъпка по този път, разсъждава в коментар "Комсомолская правда".

Документът е "призив за начало на диалог с цел промяна в траекторията на развитие на световната политика, която е в пик на ескалация. Главното е дали тази декларация ще има някакви значими последици", коментира политологът Андрей Кортунов пред "Взгляд". Декларацията е основа за планираните няколко кръга от преговори между Москва, САЩ и НАТО, отбелязва той.

   
Руско-американската среща на 10 януари е насрочена в рамките на инициативата "Диалог за стратегическа сигурност", предложена от Владимир Путин и колегата му от САЩ Джо Байдън на женевската им среща през юни м. г. Този преговорен формат цели главно съживяване на стратегическите договори за контрол върху ядрените оръжия след студената война, пише "Свободная преса".

Очаква се впрочем в понеделник да бъдат обсъдени също изострянето на отношенията и исканията на Путин, поставени на Байдън през декември. Путин настоя по-специално законодателно да се забрани влизането в НАТО на Украйна и Грузия; освен това НАТО да се откаже от използването на военната инфраструктура на постсъветските страни или да развива двустранни връзки в отбраната с тях, припомня изданието.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?