3906

Дебатът стартира: Кандидатите за председател на ЕК се изправят един срещу друг

Дебатът стартира: Кандидатите за председател на ЕК се изправят един срещу друг

 

Петима кандидати за поста председател на Европейската комисия ще участват в дебат, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и Европейския парламент. Това е един от решаващите моменти в предизборната кампания за Европарламент.

 

Визиите си за бъдещето на Европа ще представят Урсула фон дер Лайен от името на ЕНП, Никола Шмит от социалистите и демократите, Сандро Гоци от европейските либерали, Тери Райнтке от Зелените и Валтер Байер от Европейската левица. Водещите кандидати за председател на Европейската комисия ще отговарят на въпроси от шест области:


 
  • икономиката и трудовия пазар;
  • отбраната и сигурността;
  • околната среда;
  • демокрацията;
  • миграцията и охраната на границите;
  • технологиите.

За да слушате дебата на български език, натиснете иконката "слушалки", която се намира в десния ъгъл, и от там избирате български език или езика, на който искате да слушате дебата.

Как ще протече дебатът?

Въпросите към участниците ще постъпват от присъстващите на място в ЕП в Брюксел, от представителствата на ЕП в държавите от ЕС и онлайн. Дебатът ще бъде преведен на всички езици на ЕС, включително и на български език, и ще продължи 105 минути.

Определен е редът, в който ще говорят петимата участващи кандидати и мястото им на сцената, като най-вляво ще бъде Урсула фон дер Лайен и след нея вдясно ще се подредят Никола Шмит, Тери Ринтке, Сандро Гоци и Валтер Байер.

Дебатът ще бъде модериран от Мартин Резничек (Чешка телевизия) и Анелис Бек (VRT, Белгия).

В края на април се състоя първият дебат на водещите кандидати, организиран в университета в Мастрихт, който излъчи за победител представителя на Зелените, а втора остана Фон дер Лайен.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?