46

Давид Леви за скандала с изгонените руснаци: Такъв кураж е имал само Стамболов!

Популизмът ражда абсурдни коалиции, които лесно се разпадат

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Давид Леон Леви е роден на 25 септември 1969 г. в София. Възпитаник е на НПМГ. След отбиване на военната си служба в България, през 1990 г. заминава за Израел, където до 2003 г. изучава тв и кино режисура, масмедии и комуникации в Телавивския университет. Продължава образованието си в областта на бизнес мениджмънта и управлява компании в областта на строителството и телекомуникациите. През 2009 г. и 2013 г. година се кандидатира за народен представител. В момента управлява частен бизнес и  паралелно ръководи три неправителствени организации- фондация "Благодарност", Израелски център за наука и култура в България и Европейско-арабска търговска камара.

- Г-н Леви, България и Израел се оказаха в сходна ситуация на политическа нестабилност. Какви са приликите и разликите?

 -  Политическата ситуация в Израел не се различава силно от повечето западни държави. Поляризацията на политическите позиции и появата на все повече популистки формирования, неизбежно води до абсурдни коалиции, базирани на моментните нужди на държавата. Естествено е тези коалиции да не са стабилни и при промяна на обективните условия да се модифицират или дори разпадат. Между България и Израел приликата е особено голяма, до такава степен, че гласуванията за вот на недоверие към правителството бяха насрочени за една и съща дата. Израелският премиер Нафтали Бенет обаче постъпи по-разумно като подаде оставката на правителството ден преди вота, с което си спести унижението от загубата. 

Според спецификата на законодателството в Израел, до предсрочните парламентарни избори, министър-председател ще бъде досегашният външен министър Яир Лапид. Докато в България се търси ново мнозинство в рамките на сегашния парламент, за да се избегне специфичната институция на служебния кабинет, представляващ пряко президентско управление.

- Какви са реакциите сред политиците и гражданите в Израел заради предстоящите извънредни избори?

- Израел води на България с едни извънредни избори за последните две години. В Израел са четири, в България - три. Естествено е сред хората да има умора и недоволство. Следващите предсрочни избори са предвидени за 1 ноември и са петите поред за три години и половина. Предвидени са за тази дата, която беше оповестена официално, но ако се вземе предвид необходимостта от съобразяване с големите еврейски празници, не вярвам датата за избори да бъде променена.

- На какво се дължат тези зачестили политически трусове в Израел?

- Много са факторите, обективни и субективни. Технологичното развитие разтваря още повече ножицата на различията във възприятието за света на отделните обществени групи. Конкретно за сегашната ситуация източници, близки до премиера Нафтали Бенет, заявиха, че той и неговият основен коалиционен партньор Яир Лапид са искали да инициират избори при определени от тях условия, а не по принуда от лидера на опозицията Бенямин Нетаняху. Според коалиционното споразумение, както вече казах, Лапид ще стане служебен премиер до изборите и до идването на власт на новото правителство. Той ще посрещне президента на САЩ Джо Байдън, когато той пристигне в Израел този месец. Бенет заяви, че не е било лесно да разпусне правителството, но го нарече "правилното решение за Израел"'. Крехкото коалиционно правителство, което включва партии от целия политически спектър, загуби мнозинството си по-рано тази година и през последните седмици се сблъска с бунтове на различни депутати

- Вашите прогнози в политически и икономически аспект?

- Най-известните прогнози са за задълбочаване на кризата в глобален мащаб. Светът е изправен пред нова Студена война. Популизмът в политиката ще взема все повече жертви. Политическата фрагментация се превръща в задълбочаващ се тренд в западните общества и това ще води до все по-невъзможни и краткосрочни коалиции. Ако използваме терминологията на диалектическия материализъм назрява революционна ситуация. Нещо ново, неизбежно, ще се появи в близките години. Дали ще е нова идеология, световна война или контакт с друга цивилизация, никой не може да каже. Със сигурност предстоят интересни събития.

 - Как се развива икономиката на Израел при тази политическа нестабилност?

- През последните над 20 години Израел се превърна в мощен регионален икономически играч. Най-вече заради множеството стартиращи компании, технологични хъбове и инкубатори, както и цялостната екосистема на иновативното мислене. С пет пъти по-малка територияот България и сравнимо като брой население, Израел се превръща в международен фактор, благодарение на огромните си инвестиции в образование и развойна дейност.

- Има ли драстично поскъпване на живота , каквото се наблюдава в световен мащаб?

- Израел не е изключение от процесите в цял свят. Животът поскъпва с плашещи темпове от нива, които и преди сегашната криза бяха доста високи. Тел Авив за трета година поред е най-скъпият град за живеене в света. Но както и в България, не се забелязва отлив на клиенти от ресторанти и нощни клубове.

- В Израел отмениха ограничения, свързани с приемането на бежанци от Украйна. Как ще коментирате това решение?

- Израелският Върховен съд отмени ограниченията за влизане на украинци, след като вътрешният министър Айелет Шакед беше наложил таван от 5000 души за броя на бежанците от раздираната от война страна, имащи право да влизат в Израел с виза. Съдът постанови, че споразумението за безвизово пътуване между двете държави важи и след руската инвазия. Това означава, че на украинците е позволен престой до три месеца в Израел, без за това да им е нужна виза.

 Според мотивите на решението на съда 4409 украински граждани, пристигнали в Израел между началото на руската инвазия в края на февруари и 8 май, вече са напуснали Израел. Това опровергава схващането на вътрешното министерство, че украинските бежанци няма да напуснат Израел след три месеца. Независимо от това вътрешното ведомство пак може да отказва достъп до израелската територия на хора от Украйна, но в отделни случаи. Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението в Туитър. "Върховенството на закона и спазването на правата на човека е точно онова, което отличава истинската и развита демокрация!", написа той. Ограниченията за влизане не важаха за украинците от еврейски произход. Според израелските закони те имат право на свободен достъп до израелската територия. По данни на Еврейската агенция в Украйна преди началото на войната там са живели над 40 000 евреи. Към това се прибавят и още около 200 000 души, които имат право да емигрират в Израел заради еврейски роднини.

- Какво смятате за изгонването на руските дипломати от България и възможно ли е такова действие да се случи и в Израел?

- Израел със сигурност не би допуснала чужда агентура да действа на нейна територия. Независимо от коя държава! Хубаво е, че и България демонстрира политическа смелост, забравена по нашите земи от времето на Стефан Стамболов, и направи тази огромна крачка към утвърждаване на своята политическа независимост.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
И тва ще стане За тунелите бе говоря

И тва ще стане За тунелите бе говоря

10.07.2022 | 21:23

Чифута нагъл докато рекламира катуна Израел ни във клин ни във ръкав споменува че земите Български били Еврейски Цитат По нашите земи от времето на Стамболов такова чудо на гонене на руски дипломати не е имало За тяхните чифутски земи става въпрос Ама нали си имат чифут Главен Прокурор що чифутите да не си позволяват да говорят и да се ширят във България като на чифутска територия Ако имахме истински Български Прокурор тоя щеше на секундата разстрелян а чифутската Мекица позволила да се леят чифутските му изпражнения щяха да изкопаят поредния тунел под Стара планина

Отговори
1 5
Шъ съ научите И още

Шъ съ научите И още

10.07.2022 | 19:37

Не са ли нагли чифутската пасмина само със поставянето на минус след коментара МОЛБА да си събират партакешите и да одят на майданата си Представяте ли си каква ще им бъде чифутската номадска сиганска наглост ако се изправите лично срещу тях и ги помолите учтиво да напуснат България А иначе изправиш ли се въоражен със Калашников срещу тях и Аллах Акбар перфектно на арабски крещят със ентусиазъм Кадиров кък бързо ги научи За минутки

Отговори
4 5
Просто

Просто

10.07.2022 | 19:01

Юдей! Големият писател Уолтър Скот е описал тези отношения на това племе с останалия свят в "Айвънхоу", пред 200 години. Няма промяна. Пари и оцеляване, чрез "яхване" на другите. Много сме толерантни към тях. Особенно в Пловдив.

Отговори
4 5
На там вървите Към Исраел

На там вървите Към Исраел

10.07.2022 | 18:26

Преди да плюете срещу. Българският Народ помислете нагли ми чифути дали под задните ви лоени части имате джип за 200 000 лева и осигурена дестинация за емиграция и евакуация Другото е Денафикация Трепанация Кастрация и много Кулорация и вечен покой и язък за хонорарите от чифутски фондаций и рентиерски червонци

Отговори
5 5
Така и ще бъде

Така и ще бъде

10.07.2022 | 15:29

Ами то Шеф Мастер по чифутски Шеф на Държавна сигурност е един чифут със уж прекръстен със Християнско име ГРИГОР ШОПОВ Що бе чифутска пасмино не коментирате неговото същинско чифутско име Що бе чифутска пасмино Срамувате ли се да кажете кой е бил на върха на създаването на престъпността управлявана и закриляна от чифутската мафия чиято цел е да унищожи България като население и превземе като територия Реки от чифутска кръв ще потекат НО България ще бъде наша на Българите

Отговори
7 6
Само за сапун ставате лоени чифутски гадове

Само за сапун ставате лоени чифутски гадове

10.07.2022 | 15:15

Е Да Разбрах че има още един Спокоен който е Нескопосен Тъ станахте двама спокойни неспокойни който не ги удовлетворява това което ги чака Ама за нагли чифутски гости който не искат да си тръгнат от Нашия Български Дом на майданата си Толкова Вече сте във списъка във фабриката за сапун И това е плод на вашата чифутска наглост Като онзи чифут който със чифутски нагъл апломб ще се произнася коя била правилната Българска Външна политика Тоя чифут чието номадско семе е случайно попаднало на нашата плодородна Българска земя и смучещо със мързела си само благинки създадени със пот на чело от Българският Народ ще ни дава насоки кой да ни бъде приятел и кой враг Ако това не е върховна чифутска наглост Здраве му кажи

Отговори
4 8
Хубав коментар

Хубав коментар

10.07.2022 | 14:45

https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-za-vazmezdieto-mutrite-i-kadesarskiya-kriminalitet

Отговори
6 0
Мамицата ти чифутска нагла Спокойна

Мамицата ти чифутска нагла Спокойна

10.07.2022 | 14:25

Що бе Спокоен чифут си толкова неспокоен тъ все киснеш във чифутската Мекица за да разбереш колко ви обича Българския Народ и най вече Защо

Отговори
8 8
Кики и Бойкики

Кики и Бойкики

10.07.2022 | 14:03

Чифут, ама 7 фута му е Лангата!

Отговори
4 8
898

898

10.07.2022 | 13:25

Много евреи в тази държава и все нагли

Отговори
14 14
Спокоен

Спокоен

10.07.2022 | 14:16

И какво са ти направили на тебе евреите бе, прост, нагъл и мързелив ЦЪРВУЛ? Какво?

Отговори
10 9

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?