71
Следвайте ни

Дават турски гражданство при покупка на имот за 250 хил. долара

viber icon

Срещу закупуването на имот на стойност най-малко 250 000 долара или при инвестиция от поне 500 000 долара, минимум за три години, чужденец и семейството му могат да получат турско гражданство.

Така турското правителство направи актуализации на регламента, който предоставя гражданство на чужденци.

Чуждестранната валута, получена от продажбата на имота, както и сумата, която чужденците държат в местна банка, вече ще се конвертира в лири, според новата наредба, публикувана в Държавен вестник в четвъртък.


Новото решение има за цел да укрепи турската лира и да прекрати тенденцията на доларизация в страната, каза Омер Фарук Акбал, председател на Международната асоциация за промоция на недвижими имоти.


Чужденци, удостоверени от Министерството на труда и социалното осигуряване, че наемат най-малко 50 души също ще имат право да получат турско гражданство. 


Анкара през 2017 г. прие схемата за даване на гражданство срещу закупуването на жилища на стойност от 1 милион долара. Година по-късно намали минималната цена на 250 000 долара, за да привлече повече чуждестранни купувачи.


Над 7000 чужденци са получили гражданство чрез покупки на жилище между 2017 и 2020 г., съобщи правителството миналата година.


Продажбите на чуждестранни жилища – главно на иранци, иракчани, руснаци и афганистанци – достигнаха месечен връх за всички времена през ноември 2021, показват официалните данни, тъй като обезценяването на лирата направи турските недвижими имоти по-привлекателни за чуждестранните купувачи.


Продажбите на чуждестранни купувачи скочиха с 48,4% на годишна база през ноември, а продадените 7363 имота са най-високото месечно ниво.


Продажбите за чужденци бяха динамични през цялата година, като се повишиха с 39,4% през първите 11 месеца до 50 735 бройки.


Миналата година нетните чуждестранни инвестиции в недвижими имоти са 5,7 милиарда долара, показват данните на централната банка.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?