1553

Дания и Нидерландия пращат десетки F-16 на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски кацна днес във военновъздушна база в южна Дания, два дни след като Вашингтон одобри прехвърлянето на произведени в САЩ изтребители F-16 от Дания и Холандия на Киев. След по-посещението си по-рано днес в Нидерландия, чийто премиер Марк Рюте одобри доставката на 42 самолета, Зеленски пристигна в Скридструп около 16:30 ч. ,видяха журналисти от AFP.

Той беше посрещнат от датския премиер Мете Фредериксен, външния министър Ларс Локе Расмусен и министъра на отбраната Якоб Елеман-Йенсен. По време на посещението те ще разгледат F-16 и ще обсъдят началото на обучението на украински пилоти, съобщи кабинетът на датския премиер.

„Дания напълно подкрепя Украйна и е готова“ да го прави „колкото е необходимо“, каза Фредериксен в изявление преди пристигането на Зеленски и в съвместната пресконференция по-късно в неделя. „Продължаваме напред по въпроса за F-16“, каза Зеленски в сайта за съобщения Telegram, добавяйки, че „подготвяме допълнителни добри новини за украинските воини“.

Датският министър на отбраната в изявление изрази гордост, че неговата страна и Холандия даряват изтребителите "за борбата за свободата на Украйна срещу Русия и нейната безсмислена агресия". „Подкрепата на Дания за Украйна е непоколебима и с дарението на самолети F-16 Дания показва пътя напред“, добави Елеман-Йенсен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
хохохо

хохохо

20.08.2023 | 22:42

А на булгаристанците памперсите им взеха 2 милиарда!

Отговори
1 2
Марица пак лъже

Марица пак лъже

20.08.2023 | 20:25

Има само договорки и обещания. Тати обеща да ми купи колело,ама друг път......

Отговори
8 9
Алф от Мелмак

Алф от Мелмак

20.08.2023 | 21:23

Част от новата стратегия на умнокрсивите за бъдещето на човечеството, а именно "Бензина е новата вълшебна течност за гасенето на всякакви пожари!"

Отговори
5 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?