49

Дамаск одобри доставката на помощ от ООН за Сирия през Турция за 6 месеца

Сирийското правителство даде разрешение на Организацията на обединените нации за доставка на жизненоважни доставки на хуманитарна помощ през граница от Турция за още 6 месеца.

Доставките на помощ от ООН ще трябва да бъдат "в пълно сътрудничество и координация със сирийското правителство", пише посланикът на Сирия в ООН Басам Сабаг в писмо в четвъртък до Съвета за сигурност, предава Ройтерс.

Два допълнителни пропускателни пункта бяха отворени след земетресенията през февруари и през тях се доставят помощи за бедстващите сирийски райони.

Първоначално сирийският президент Башар Асад разреши използването на двата пункта за период от три месеца.

Попитан от Анадолската агенция (АА) дали ООН поддържа контакт със сирийското правителство, за да поддържа тези пунктове отворени след затварянето на граничния пункт Баб ал-Хава, говорителят на шефа на ООН Антонио Гутериш, Стефан Дюжарик заяви, че те са в редовен контакт със сирийските власти в Дамаск.

ООН трябваше да прекрати операциите си по оказване на помощ през граничния пункт Баб ал-Хава, след като Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за разширяване на трансграничната доставка на помощ от Турция в Северна Сирия.

Западните страни искаха удължаване с девет месеца, но Русия настояваше само за удължаване с шест месеца. В крайна сметка решението се провали.

Дългогодишната хуманитарна операция, която се провежда от 2014 г. и позволи доставката на помощ на 4 милиона души в Сирия през граничния пункт Баб ал-Хава, изтече в понеделник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?