Следвайте ни

Дълг от 100 млн. долара наложи режим на тока в Ливан

viber icon

Ливан загуби значително количество електроенергия, след като турски доставчик спря да работи от вчера.

Базираната в Истанбул "Карповершип" (Karpowership) изключи своите генератори в Ливан в петък. 

Министерството на финансите на Ливан съобщи по-рано тази седмица, че е получило писмо от турската фирма с предупреждение, че ще трябва да спре мощностите си, освен ако не се предприемат действия за уреждане на проблемите. От компанията твърдят, че просрочените задължения надхвърлят 100 милиона долара. 

Компанията доставя около една четвърт от настоящата консумация на електричество в Ливан. 

Генераторите са на борда на два кораба край ливанското крайбрежие. "Карповершип" спря електричеството около 8 часа сутринта местно време.

Всеки от корабите има мощност от по 202 MW, а договора за доставка е общо за 370 MW.

"В продължение на 18 месеца сме изключително гъвкави с държавата, като непрекъснато доставяме енергия без заплащане или план за плащане, тъй като страната вече е изправена пред много тежка криза. Нито една компания не може да работи в среда с такъв пряк и неправомерен риск,"  казаха от турската фирма в изявление, цитирано от Ройтерс. 

Държавната енергийна компания в Ливан, заяви, че увеличава капацитета на производство в някои електроцентрали, въпреки че това няма да компенсира напълно загубата, според Националната новинарска агенция. 

Ливан се бори с най-тежката си финансова криза от десетилетия насам. Местната валута е загубила над 85% от стойността си на черния пазар.

Ливан има дългогодишен недостиг на електроенергия. Страната е без електричество по няколко часа ежедневно, тъй като правителството прекъсва електричеството в районите по ротационен график поради липса на достатъчно производство. Има допълнителни, непланирани прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, особено през горещите и влажни летни месеци. Много ливанци използват генератори, за да получат денонощна електроенергия. Напоследък нарастващата цена на горивата прави все по-непосилно използването на генератори от обикновените граждани. 

Ситуацията се усложнява от продължаващата икономическа криза в страната, както и след експлозията в пристанището в Бейрут през август миналата година. Ливан има служебно правителство след като редовното подаде оставка, предизвикана от задълбочаващата се криза след експлозията. Политическата криза отложи потенциалната чуждестранна икономическа помощ.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?