Следвайте ни

Далай лама обеща да живее до 113 години

viber icon

Будисткият лидер Далай лама XIV, който днес става на 85 години, даде обещание да доживее до 113-та си годишнина, пише РИА Новости, цитирана от кросс.бг.

Далай лама продължава жизнения си път, като е посветил себе си на разпространение на общочовешки ценности: любов, доброта, състрадание и търпимост. Смята се, че той е най-новото превъплъщение на поредица от духовни водачи, които са избрали да се преродят, за да просветят другите същества. Сега призовава всички по света да живеят в духа на диалога, единението и дружбата, да проявяват уважение, а да не използват насилие.

Четиринадесетият Далай лама е роден в Тибет през 1935 година, но след завладяването му от Китай избягва в Индия. Скоро обяви, че се отказва от трона на Тибет, излиза от правителството в изгнание и не изисква независимост на Тибет, но търси възможност за неговата автономия.

14-ият Далай Лама заяви, че негов наследник няма да се роди на територията на Китай и е напълно възможно да не бъде прероден. Въпреки това той подчертава, че е задължен да приключи започнатата работа, и ако ситуацията в Тибет не се измени, то той все пак ще се прероди.

От 1959 г. живее в резиденцията в Дхармасала в Северна Индия. През 1989 година получи Нобелова награда за мир.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?