3906

Daily Telegraph: Дори Украйна има по-добра ПВО от Великобритания

Обединеното кралство, подобно на много западни страни, отдавна пренебрегва противовъздушната си отбрана. Но разпространението и обхватът на безпилотни летателни апарати и ракети създават нови заплахи за страната, заличавайки превъзходството, което нейното географско местоположение й дава. 

Това пише бившият командващ Кралските военновъздушни сили Грег Багуел в статия за The Daily Telegraph, пише блиц. 

Атаката на Иран срещу Израел подчерта аспект от войната, който мнозина на Запад или отдавна бяха забравили, или пренебрегнали, въпреки опустошителния украински конфликт.

Атаката показа важността на противовъздушната отбрана, пише бившият командир на Кралските военновъздушни сили Грег Багуел в статия за The Daily Telegraph.

Според него Западът не е бил атакуван от въздуха от 1945 г.

Въпреки че Великобритания продължава да наблюдава въздушните атаки в други региони, тя до голяма степен ги отхвърли като сериозна заплаха и все още не е осъзнала собствената си несигурна позиция.

Помощта за Киев и Тел Авив разкри ограниченията на военния капацитет на Обединеното кралство.

Властите обаче не мислят какво биха могли да направят, за да спасят страната в случай на потенциална заплаха, което става все по-ясно с развитието на технологиите за ракети и дронове, оплаква се Багуел.

Той е уверен, че Лондон няма да се справи с координирана атака с конвенционални оръжия.

„Суровата истина е, че Обединеното кралство, подобно на много други западни страни, няма нищо като Железния купол на Израел или дори нещо, което да прилича на прекалено разпръснатите отбранителни системи на Украйна“, отбелязва авторът на статията. 

„Изобщо не предполагам, че сме в опасност от неизбежно унищожение в резултат на вражеска атака, но фактът, че сме уязвими към нея днес, прави нашия възпиращ ефект много по-слаб.

Години наред имахме лукса на превъзходство във въздуха и географското предимство, което предоставя нашето островно местоположение, но врагът прекара тези години в трупане на оръжия, които могат да се оперират далеч отвъд нашите граници“, предупреждава Багуел.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?