71

Да потънеш с главата на врага! Зловещи версии за гибелта на Навални

Автор: Александър Баунов, Carnegie Politika

Той напусна една Русия, върна се в друга и умря в трета, където няма никаква политическа перспектива, а само списък със светци

 

Даден е окончателен отговор на въпроса дали Алексей Навални е трябвало да се върне в Русия, за да остане не изгнаник, а политик. Той напусна една Русия, върна се в друга и умря в трета, където няма никаква политическа перспектива, а само списък със светци. Впрочем и предишната версия се опитаха да го убият, да не говорим за новата.

В статия, написана през 2015 г. след убийството на Немцов, питах дали Русия се е превърнала в диктатура, в която политическите опоненти биват убивани. На този въпрос също вече има окончателен отговор. През годините Русия се трансформира, ако използваме езика на политологията, от диктатура на измамата в диктатура на страха, а след началото на войната - в откровена диктатура на терора, каквато тя вече е била през ХХ век.

След като слугата на Путин Пригожин беше унищожен заради това, че създаде проблеми на шефа си, след като в затвора бе пратен Стрелков, който беше в челните редици на първото руско нахлуване в Украйна, фактът, че основният противник на Путин бе все още жив, макар и в затвора, можеше да изглежда като излишен лукс. Още повече, че диктаторът изпитваше именно към този си опонент такава мистична неприязън, че години наред избягваше да използва името му, заменяйки го с "блогър", "затворник" или, след отравянето, "пациент".

Току-що в интервю за Тъкър Карлсън, който, между другото, не си спомни нито за Навални, нито другите хвърлени в затвора руски опозиционери по време на двучасовия разговор, Путин оправда агент, който е извършил "убийство от патриотични подбуди" в Германия, и предложи да го размени за намиращия се в затвора американски журналист Еван Гершкович. Тази похвала ни напомни за пореден път: за Путин и неговото обкръжение убийството по патриотични причини е похвално и полезно нещо. А опозиционерът в тяхната координатна система е предател.

Смъртта на Навални, която съвпадна с втората годишнина от войната и изборите, отново напомня на всички, че режимът води война на два фронта: външен - срещу украинските граждани и вътрешен - срещу своите собствени. Войната промени Русия до неузнаваемост, дори това да е незабележимо на пръв поглед.

Само през последните дни, и то без да се налага да търсят допълнително, тези, които четат руските новини, могат да си припомнят 72-годишната пенсионерка, вкарана в затвора за споделяне на публикация, момичето, арестувано за носене на обици с цветовете на дъгата (дъгата се смята за екстремистки символ след забраната на ЛГБТ движението), известния художник от Красноярск, който се озова в затвора заради творчеството си, и Кагарлицки, уважаван учен в световното ляво движение, който получи пет години затвор за оправдаване на тероризма.

Самата съдба на Алексей Навални най-ясно илюстрира траекторията на деградация на руския режим. През 2013 г. областен съд първо осъди Навални на затвор, хората в центъра на Москва излязоха на улицата и прокуратурата сама инициира промяна на присъдата в условна. След това на Навални дори беше позволено да участва в изборите за кмет на Москва. Сега не може да си представим нито подобна демонстрация, нито подобна промяна на присъдата, още по-малко пък участието на истински опозиционер в изборите.

Когато в Кремъл забелязаха, че през хората посред зима се редят на дълги опашки по улиците, за да дадат подписите си и да направят възможно издигането на кандидатурата на предварително съгласувания и преди никому неизвестния политик Борис Надеждин - който се осмели да се изкаже против войната, събраните подписи бяха обявени за невалидни. Между другото, дори и от затвора Навални успяваше да раздвижи поддръжниците си и да повлияе на умовете, използвайки отново и отново една и съща формула: гласувайте за всеки, освен за Путин и другите кандидати на властта на парламентарните и местните избори. Опашките в подкрепа на Надеждин се извиха, наред с другото, и след като Навални го подкрепи от затвора.

В предишната версия на руския режим опозиционери като Навални за маскировка бяха осъждани по икономически обвинения. Дори когато Навални се завърна в Русия, след като се лекуваше в Германия от последиците от отравянето, той беше арестуван на летището по стара икономическа присъда. А вече в затвора бяха образувани няколко нови дела и бяха произнесени няколко нови присъди, чисто политически

А последната присъда беше с невъобразима дотогава продължителност: 19 години.

През изминалите две години присъдите се доближиха до практиката от времето на Сталин. Противниците на режима сега се намират в руските затвори по обвинения в екстремизъм, оправдаване на тероризма и държавна измяна заради политическа дейност, като много от тях имат същите като Навални или по-дълги присъди.

Смъртта на най-известния опозиционер в затвора, където преди това бе подложен на все по-жестоки условия, превръщайки по същество лишаването му от свобода в изтезание, е ключов вододел в съвременната руска история.

Със смъртта на Навални руският режим надмина по жестокост и цинизъм късния съветски режим. Последният политически затворник, който умира в съветски затвор, Анатолий Марченко, е починал през 1986 г., а преди това провежда стодневна гладна стачка. Академик Сахаров изобщо не е бил в отвъд полярен затвор, а в изгнание в Нижни Новгород, откъдето го освободи Горбачов.

След масовия сталински терор съветската номенклатура стига до извода: ако започнеш да убиваш враговете си, рано или късно могат да убият и теб. Сега, по всичко личи, че тази негласна конвенция окончателно се е разпаднала и Русия е запратена много десетилетия назад. Впрочем това напълно съответства на схващането на Владимир Путин, че в миналото в Русия е било по-добре, отколкото в настоящето.

Гибелта на Навални вече не може да бъде обяснена с геополитически разсъждения за заплахи и по-справедлив световен ред, както Путин и неговите поддръжници обичат да оправдават нахлуването в Украйна. Тя трябва да отрезви онези, които са започнали да се успокояват заради вялия характер на военните действия в Украйна, и онези, които продължават да работят за руския режим вътре в страната, и онези, които смятат да го признават в чужбина, защото "Путин така или иначе е популярен".

Многобройни привърженици на руската власт вече започнаха да твърдят, че смъртта на Навални е неизгодна за Кремъл, за сметка на това тя може да бъде използвана от Запада и опозицията. Това са същите хора, които твърдяха, че Навални е в по-голяма безопасност в затвора, защото вражеските спецслужби могат да го убият, за да организират провокация срещу Русия. И същите хора, които казваха, че Путин не е имал абсолютно никаква нужда да вкарва Навални в затвора, защото той никога няма да спечели изборите, нито пък да напада Украйна или да извърши мобилизация.

Смъртта на опозиционери понякога води до вълна от протести, която завършва с крах на режима. Хладнокръвното убийство на Ниной Акино става катализатор за падането на режима на Маркос във Филипините, но това не се случи веднага. Много по-често за справедливост по отношение на убити опозиционери се налага да се чака по-дълго време.

Благодарение на умението си да се държи в най-трудни условия и да води след себе си хората, на чувството си за хумор и вярата в себе си и в бъдещето, която не загуби дори в затвора, и накрая, заради разликата във възрастта, Алексей Навални за много хора олицетворяваше политическото бъдеще на Русия. Именно щом се озова в затвора, той зае мястото на международно признатия лидер на руската опозиция - нещо като руски Мандела, който има всички шансове да оглави страната след края на диктатурата. А това, разбира се, изключително много дразнеше диктатурата. Самият стремеж да се отърве от такъв дразнител обаче показва, че режимът не е толкова уверен в себе си и в бъдещето си, колкото иска да изглежда.

Превод: dnes.dir.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
23 коментара
Сереее гейййй

Сереее гейййй

17.02.2024 | 22:12

нахални!

Отговори
0 4
Нъл Бя

Нъл Бя

17.02.2024 | 19:39

Казах че сте сложна материя ресурс липсваш като номерация във Менделеевата таблица Един чииииифут със едно атрофирало от мързел пръстче изведнъж се цепи на ПЕТ чиииииифута Непонятно Сложно за природата. НО Факт Затуй сте сложни Ама най често употребяваното все още определение за вас е Нагъл матрял за сапун

Отговори
2 5
Сложни хора сте чииииифутитеп

Сложни хора сте чииииифутитеп

17.02.2024 | 16:08

Доказал го е чичко Хитлер във опитите си да ви направи прости хора Много мас чиииииифутска е извличал след много варене на отделния чиииииифут в казана И злато много е извличал Даже от зъбите Доказано Сложни сте И сложно ще се разправяме със вас докато станете просто мас

Отговори
2 8
Евгени Чертовенски

Евгени Чертовенски

17.02.2024 | 14:42

Убиха го! Празните ли се в гащите, рашистки уроди? Ей, героят Тъкър Карлсън, не можа ли да попиташ Путин защо убива противниците си? Честито, другари! Докато още не ви е спаднала ерекцията от фундаменталното интервю на Владимир Путин с Тъкър Карлсън и ни споходи нова оргазмична радост. Неонацистката свиня Алексей Навални е мъртъв. Един малък, 50-ина килограмов труп – една голяма крачка към православния мир, към световната доминация на евразийското пространство, към смъртта на англо-саксонската джендър идеология. Да се изпразним дружно в гащите! Владимир Владимирович, този иначе спокоен и уравновесен защитник на международното право и джентълменските споразумения, ликвидира брутално и животински поредния си политически противник. Знам, че това едва ли ще ви убеди, че в спретнатото костюмче от Детмаг не стои човешко същество, а истинско чудовище. Демон, сатрап, кръвожаден сериен убиец от калибъра на Пол Пот, Адолф Хитлер или Ким Ир Сен. Защото сте твърде заети да си наливате поредната ерзац водка за наздраве и да се пипате неистово по набъбналите пишлета. Ще ви припомня обаче няколко имена хей така, за Бог да прости Алексей и за допълнително настроение. Анна Политковская – дребна женичка на средна възраст, дръзнала да разследва корупцията по високите етажи на Кремъл – разстреляна като куче на стълбите пред дома си. Александър Литвиненко, бивш кагебист и критик на Путин, изгнил в адски мъки след доза полоний, достатъчна да убие половината население на Московска област. Наталия Естемирова – чеченска правозащитничка, накълцана на парчета и поругана в канавка в родния Грозни. Борис Немцов, прострелян в гръб на стотина метра от Кремъл, докато подготвя антиправителствен митинг. Пол Хлебников, главният редактор на Руския „Форбс“, надупчен с дузина куршуми заради опита си да проследи финансовите операции на близките до Владимирович олигарси. Докато великият журналист Тъкър Карлсън, пред чиято смелост се прекланят днес дъревици и карбовчета, волгинчета и григоровки, си дрънкаше с Путин за историята на СССР и маразматичните грешки на Брежнев в продължение на 3 часа, дали не можеше да му зададе един, само едничък въпрос за тези хора? Съвсем простичко е: Другарю Владимирович, защо убивате противниците си? Толкова. Майната им на напоителните монолози за инфлацията, за Китай, за Палестина. Най-нормалното, когато говориш с един убиец, е да го попиташ защо убива. Още ли смятате, че Западът е обхванат от расистка русофобия, която представя руснаците като народ от назадничави роби, че САЩ искат да разчленят страната и да плячкосат огромните й ресурси, да превърнат децата й в скопени педерасти, да изпепелят Червения площад? Кому е нужно това – Путин ще го направи по-добре от всеки друг, като избие, изнасили, заточи и запуши устата на всеки трезвомислещ свой съгражданин, на всеки горд руснак със сърце на патриот и демократ. Защото днес не умря само Навални, отиде си част от сърцето на Русия. За да бъде заменено с чeрната душа на едно чудовище.

Отговори
15 10
най хубавата новина за днес!

най хубавата новина за днес!

17.02.2024 | 14:56

така става с всички агенти! не плачете над чужд гроб....вашия стои отворен!!! въобще не ми е тема някой си навални и подобни! колко бок.луци като него има у нас...пълна е държавата...гнила прогнила а в Русия 5-6 келеша.... да ги чисти Путин това му е работата !Русия не е разгаден двор Русия е велика държава с велик народ никой не може да се гаргари с тези символи! америка е голяма всички които искате друго отивайте там......никой не ви е спрял друм широк!!! ама за къв х.у.й сте им там на тях им трябват продажници като навални като грозев и сульовци всякакви да се павят на велики ...но всичко си има цена и край...... най хубавата новина за днес е края на този мизерен глупав американски агент навални!

Отговори
9 18
Мозък от получовек нещеме!

Мозък от получовек нещеме!

17.02.2024 | 16:46

Вместо да ни пращаш в щатите ти отивай в русия,там отпадък няма както каза. Що се отнася за гробовете всички ще влезем в тях един ден.Е аз с поне 30 години след теб но все пак!

Отговори
10 3
МАРКО

МАРКО

17.02.2024 | 14:16

НА КОИ МУ ПУКА ЗА ЕДИН АГЕНТ НА ЦРУ В РУСИЯ, КАКВОТО ТЪРСИЛ ТОВА НАМЕРИЛ

Отговори
11 22
До червеното, селско магаре марко

До червеното, селско магаре марко

17.02.2024 | 14:44

А бе пропУткински ИДИOТ, агентите са дискретни. ИДИOТИТЕ като теб са явни. И са в руZZката кочина. Това си е обикновен азиатски фаSSизъм.

Отговори
18 8
Ти си просто една руска измет

Ти си просто една руска измет

17.02.2024 | 14:45

Дано си отидеш скоро като човешки отпадък.

Отговори
8 8
А освен това

А освен това

17.02.2024 | 13:48

в Америка бият негрите.

Отговори
11 6
Как е съобщено за смъртта на амер журналист Гонзало Лира и на Навални

Как е съобщено за смъртта на амер журналист Гонзало Лира и на Навални

17.02.2024 | 13:44

https://ic.pics.livejournal.com/general_ivanov1/84382899/2957593/2957593_600.jpg

Отговори
4 6
Така ли?

Така ли?

17.02.2024 | 13:43

Тоя драскач ако смени имената на лицата които описва и името на държавата ще си помисля,ааа става дума за нашата мафия и нашата държава!!! В тоя ред на мисли стига с тоя смешен плач! Дошъл му реда на Навални след нашия нотариус!!! Да се готвят другите! На почти 70 години съм нито съм се навеждал, нито съм наведен ,никога не съм си крил мнението по какъвто и да е въпрос...нито житейски нито политически нито професионален и никой не ми е създавал проблеми! И в чужбина съм ходил и на вън съм работил! Живях и при социализма и при демокрацията ...никога не са ме ограничавали и се чудя какви са тези дисиденти!? Абе ти ако си стока няма да те защитават американците и сульо и пульо ..на тази толкова милионна Русия 5-6 десидента си е смешна работа...явно са агенти не дисиденти.... навални трябваше да е приключен отдавна! Айде мирясайте... Гледайте реда на тия дето ги трепят у нас! Не ви ли е жал за българите та ревете за тоя някой си ..навални!

Отговори
11 25
Искаш да кажеш, че в Русия мафиотски убийства няма?

Искаш да кажеш, че в Русия мафиотски убийства няма?

17.02.2024 | 13:52

Ако нямаш информация, поне сериала Бригада не си ли гледал? По-добре се замисли, щом даваш примери с България, у нас вкарват ли с присъда в затвора за критика на правителството и президента? А за писане по форумите присъди има ли?

Отговори
22 6
Торбалан

Торбалан

17.02.2024 | 14:39

Отговарям на почти 70 годишния вмирисан дъртак. Ти цял живот си бил наведен, та сега даже не можеш да се поизправиш за да видиш истината! Повече няма какво да добавя!!!

Отговори
12 4
Българин

Българин

17.02.2024 | 16:39

Нашите управници и кандидатите за такива няма защо да ги критикуваш! Те всички са продажници и дебили! Нищичко не е останало от България, която съградихме! Освен оплаквачки на чужди мъртъвци и величаещи фашизма изроди, друг матриал нема! И скоро няма как да се появи, за огромно съжаление...

Отговори
2 7
Спокоен

Спокоен

17.02.2024 | 13:38

Току що чета, че путлеристите правят циркове на пристанище Варна-Запад, около трийсетина човека.

Отговори
21 10
Путин сатаната

Путин сатаната

17.02.2024 | 14:10

Уби Анна Политковская, Борис Немцов, Навални и много други. А Агресията в Украiна без думи.

Отговори
26 8
Жалко е да се използва смъртта на личност за заблуда

Жалко е да се използва смъртта на личност за заблуда

17.02.2024 | 13:32

В щатите отдавна има длъжности - проектанти на новини за пропаганда. Всичко свързано с Навални е от там.

Отговори
10 20

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?