71

Да покажеш среден пръст и да минеш метър в съда? Може, но ако си в Квебек

Да покажеш среден пръст в родните ширини се смята за голяма обида, доста вулгарна дори и за балканските ни нрави. В същото време обаче канадски съдия не видя нищо притеснително в тази комбинация от пръсти. Повод за отсъждането  за съседски спор, в който освен ругатни са използвани и неприлични жестове. Съдията от Квебек, който е гледал въпросното дело, преценил, че показването на среден пръст е основно човешко право, защото е "част от свободата на изразяване", въпреки че не е "учтиво", предаде Франс прес.

Съдебното решение в Канада беше предшествано от протест във Франция заради използването на аналогичен жест със сгъване на ръката от министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт.

Обвиненият Нийл Епстийн - преподавател и баща на две деца, бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото заплашвал и показал на два пъти среден пръст на съседа си.

Не е престъпление да покажеш среден пръст на някого, подчертава съдията в решението си.

Според магистрата, "да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване", "а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци".

Може да не е благовъзпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо на джентълмен. И въпреки това то не води до наказателна отговорност, заключава канадският съдия.

Много е интересно дали и българските му колеги ще вземат пример от неговото решение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдив

Пловдив

10.03.2023 | 12:28

Ако си български прост депутат също може без да има последствия. И сам да се снимаш и пускаш във ФБ , за да се похвалиш колко си извисен над средния си пръст. "Да обидиш някого не е престъпление...част от свободата на словото", но някои госпожици се обидиха от думите на песничка по тяхен адрес. "За кучета и котки може, за прасета - не може".

Отговори
2 2
досетлив

досетлив

10.03.2023 | 12:51

Думаш за напушеното ице хазарто,нали?Ами то *цигарката* и *белия прах* те правят много смел и отговорен!!!!

Отговори
0 3
Трябва да си магистрат

Трябва да си магистрат

10.03.2023 | 12:06

За да изпишеш 30 страници празни дрънканици за един среден пръст.

Отговори
3 0
Архивите са живи

Архивите са живи

10.03.2023 | 12:05

Ако си Шеф на бнт - също може! https://www.youtube.com/watch?v=TYsgULqSkT8

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?