Следвайте ни

Да опазиш торба с бълхи

viber icon

Европейският парламент одобри новата Еврокомисия на Жозе Мануел Барозу. При гласуването в Страсбург тя получи мнозинство. Това обаче не означава, че работата й  ще протича гладко. Точно обратното! Новият- стар председател на ЕК не е за завиждане. Той е подложен на натиск от всякъде.

Държавите-членки настояват Барозу и хората му да зачитат техните интереси. Новата Еврокомисия на практика беше съставена именно от националните правителства, които обаче не винаги изпращат най-добрите си хора. Барозу имаше само възможност да разпредели ресорите помежду им, а той го направи доста творчески. Затова новите комисари всъщност представляват маса от бивши министри, дипломати, експерти и пълни новаци. Онези, които имаха опит в дадена област, изведнъж получиха съвсем нови ресори. Така те очевидно няма да успеят да наберат прекалено големи компетенции и тежест. Всъщност отделните комисари почти нямат думата, тъй като решенията не се взимат в Колегията чрез гласуване.

В същото време Европейският парламент пък си осигури повече влияние при взимането на решения. Комисията вече ще трябва да се съобразява повече със Страсбург и предложенията на евродепутатите за нови закони. Вече има възможност да се гласува и вот на недоверие на отделни комисари - нещо, което досега не беше възможно.

Същинският проблем на Комисията обаче е нейният размер - част от комисарите нямат смислени задачи. Ресорите са раздробени и разкъсани така, че няма как да се избегнат конфликтите. Така ще се наложи споровете да бъдат решавани от председателя на Комисията по силата на дадените му правомощия. Вероятно това е единствената рецепта, която може да осигури дееспособността на един орган, състоящ се от 27 души. Това състояние в бъдеще ще става още по-лошо, защото с всяко уголемяване на ЕС ще се добавят и нови комисари. Това осигурява властта на Барозу. Задачата му обаче ще е тежка. Както гласи немската поговорка: По-лесно е да се опази торба с бълхи!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?