1553

Да живее кралят! 100 000 датчани приветстваха Фредерик X

Фредерик X се възкачи на престола днес като крал на Дания, след като майка му кралица Маргрете абдикира. Над 100 000 датчани приветстваха смяната на владетелите.

След последното шествие с конски карети по улиците на Копенхаген, изключително популярната 83-годишна кралица подписа декларация за абдикация в двореца Кристиансборг, слагайки край на 52-годишното си управление и автоматично превръщайки сина си в монарх. След това тя напусна Държавния съвет, на който също присъстваха правителството, новият крал, съпругата му и 18-годишният им най-голям син, новият престолонаследник Крисчън.

Маргрете напусна стаята със сълзи на очи, казвайки: „Бог да благослови краля“. Пред море от датчани, развяващи червено-бели знамена, премиерът Мете Фредериксен провъзгласи 55-годишния Фредерик за новия крал на балкона на двореца Кристиансборг, седалището на парламента и правителството. Увит срещу студа, видимо развълнуван Фредерик, облечен в адмиралската си униформа със златни еполети, примигна, за да сдържи сълзите и се усмихна, докато махаше на тълпата, наброяваща над 100 000 души според медиите.

Подобно на майка си, Фредерик е изключително популярен, радвайки се на подкрепата на повече от 80 процента от датчаните. „Майка ми успя като малцина други да стане едно със своята страна“, каза той пред тълпата. „Надеждата ми е да стана крал обединител за бъдещето... Това е отговорност, която поемам с уважение, гордост и много щастие“, каза той, като многократно слагаше ръка на сърцето си, докато тълпата аплодираше.

„Мисля, че той ще бъде велик крал. Очаквам с нетърпение да видя как ще го направи и да го видя да показва повече от себе си“, сподели пред АФП столичанинът Рене Йенсен, жител на Копенхаген, облечен заради събитието деня в червена кадифена роба и корона, каза АФП.

След това към Фредерик на балкона се присъединиха неговата родена в Австралия съпруга Мери, облечена в бяла рокля с тъмна коса, прибрана назад на кок, и четирите им деца в тийнейджърска възраст. Мери е първият обикновен гражданин, която става кралица в Дания. Тълпата избухна в бурни възгласи, когато новите крал и кралица се целунаха на балкона. Това е едва вторият случай, когато датски монарх се оттегля - последният е Ерик III, преди почти девет века през 1146 г. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?