Следвайте ни

Д-р Димитър Стаматов: Лекарите са добре дошли на Острова

viber icon

Д-р Димитър Стаматов е един от водещите млади специалисти по травматология и ортопедия у нас. В момента работи в Foot Clinic Пловдив - първата специализирана клиника по естетична и реконструктивна хирургия на ходилото и глезена в България. Вече е натрупал опит като специалист и дава дежурства в болници в Портсмут, Солзбъри, Брайтън, Бристол, Кеймбридж във Великобритания. Ето какво споделя той за Брекзит.

"Мога да говоря за моите наблюдения върху хората на висококвалифицирания труд, нямам информация какво ще се промени за останалите българи на Острова, за тях ще има някакви нови изисквания. Едно от тях е официален изпит по владеене на английски език. Засега е препоръчително, но ще стане задължително. Във Великобритания от доста време има глад за лекари и много специалисти от чужбина започват работа там. Няма да има рестрикции не само за тях, а и за компютърни специалисти, юристи и други. За тези кадри и сега има вратичка в законодателството за по-лесното им привличане, тя ще остане и след Брекзит.

Ето аз например през миналата седмица бях на интервю в Англия за работа. Ако ме одобрят, ще продължа да работя в пловдивската клиника, в която съм в момента, тъй като това няма да ми попречи да пътувам до Обединеното кралство и да давам дежурства например. Правил съм го и преди. Изкарал съм си т. нар. "синя" карта, която ми дава същите права на работа на свободния пазар и престой на Острова, както и на останалите британски граждани."

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?