44

ЦРУ разобличи таен план на Владимир Путин

Путин е предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. Това съобщи сайтът Midle East Eye, пише 24 часа

"Представители на отбраната и разузнаването на САЩ са загрижени, че израелската инвазия в Ливан може допълнително да възпламени съюзниците на Иран в региона и да циментира военното сътрудничество на Техеран с Русия", отбелязва изданието. Според източниците му Русия може да засили подкрепата си за т.нар. Ос на съпротивата.

"Руският президент Владимир Путин обмисля да предостави на бунтовническите бойци хути противокорабни крилати ракети", твърди пред сайта високопоставен американски служител, позовавайки се на разузнавателна информация.

В подкрепа на тази теория изданието припомня, че през ноември Wall Street Journal съобщи, че руската паравоенна формация "Вагнер" планира да предостави на ливанската "Хизбула" руска система за противовъздушна отбрана.

„Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения, които Иран има с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", коментира Уилям Ъшър, бивш старши анализатор за Близкия изток в ЦРУ пред Midle East Eye.

Според американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е намесил, за да попречи на Путин да предостави на хусите ракети.

"Има връзка между войната на Русия срещу Украйна и Червено море - казва пред изданието генерал Франк Маккензи, който оглавяваше ЦРУ между 2019 и 2022 г. - Путин смята САЩ за отговорни за украинските атаки срещу руски плавателни съдове в Черно море. Възможно е той да смята, че ако предприеме нещо в Червено море, то ще е като отплата."

Според анализатори гледната точка на Москва била, че разширявайки на войната в Близкия изток, това ще е възможност  да наложи разходи на САЩ като отмъщение за подкрепата им за Украйна. Но заедно с това е посочено, че "Кремъл е ограничен от дипломатическите си връзки в Персийския залив и се фокусира върху битките в Европа".

Според щатски анализатори Русия разчитала на богатите на петрол държави от Персийския залив, за да покаже, че не е изолирана на световната сцена. И именно от тях в голяма степен зависят приходите от петрол на Москва, за да финансира войната си в Украйна.

От друга страна, именно Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кървава кампания срещу хусите, след старта на гражданската война в Йемен през 2014 г., припомня изданието. 

Саудитците атакуват с въздушни удари Йемен, но не успяват да изгонят хусите, а те им отговарят с ракети и дронове към Рияд и ОАЕ.

Така руснаците се оказват в сложна дилема. Хем искат да въвлекат САЩ във война с подставени групи на Иран, хем бизнесът им с двете богати на петрол държави е твърде важен, за да рискуват да взривят отношенията си с тях. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?