49
Следвайте ни

Цяла Турция на тръни! Екстремно време след смъртоносните бури СНИМКИ

Анадолска агенция 

viber icon

Турция е изправена пред по-екстремно време след смъртоносните бури в понеделник и вторник, връхлетели мегаполиса Истанбул. Експерти свързват необичайно неблагоприятното време с изменението на климата и предупреждават, че подобни бури могат да връхлетят страната отново в бъдеще. 

Провинциите и в западната част на Турция се сблъскаха с бури, които отнеха живота на шестима. 

Турската държавна метеорологична служба (TSMS) беше издала предупреждения за 67 от 81 области, като прогнозира екстремни метеорологични условия, от валежи до силни ветрове и бури. Страната беше разтърсена от силен югозападен вятър, който в понеделник удари районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море, както и части от Черноморския регион. Редица авиокомпании съобщиха във вторник, че лошото време е причинило закъснения на много полети, но не се стигна до пълно затваряне на въздушното пространство. 


Четирима души загинаха в Истанбул, друг в Зонгулдак и един в провинция Коджаели, когато рушащите се стени, покриви и части от фасади и покриви на сгради се откъснаха от силата на силните пориви и се изсипаха върху минувачите. Три кораба в Мраморно море се преобърнаха и потънаха. Много хора бяха ранени.

Бурите стават все по-чести в страната, където през 2020 г. станаха най-много свързани с времето бедствия, предимно наводнения. Експертите обвиняват изменението на климата като основен виновник за променящите се метеорологични условия. Миналата година страната регистрира 984 бедствия, свързани с времето, чието въздействие и продължителност са по-лоши от предходните години.

Властите призоваха обществеността да бъде нащрек за внезапни наводнения и мълнии и да се подготви за смущения в транспорта. Прогнозата за времето също предвиждаше силни ветрове и бури, особено в района на Мраморно море, който беше най-засегнат от екстремното време.


Силните ветрове нарушиха ежедневието в провинциите на запад. Истанбул, най-населеният град в страната, беше най-силно засегнат, като бурите събориха малка часовникова кула, преобърнаха камиони и разкъсаха стотици покриви. Всички училища в раъона на Мраморно море бяха затворени във вторник поради лошо време. Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) съобщи във вторник, че са получили около 4000 спешни обаждания само по време на бурите в Истанбул, където покривите на 528 сгради бяха отнесени и около 839 дървета бяха съборени от силните ветрове. Властите съобщиха, че 46 души са ранени само в Истанбул.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?