965

Цяла нощ замерват на границата дали Пирот ще ни обгази с амоняк ОБЗОР

Изпълнителната агенция по околна среда е разположила на границата със Сърбия своята станция, която ще мери постоянно през нощта за наличието на амоняк във въздуха. Целта е да се проследи дали вятърът няма да докара у нас облакът с амоняк след голямата авария в Пирот. Това обясни шефът на дирекция „Аварийна помощ” към Столичната община Красимир Димитров.

"За момента няма стойности, които да са притеснителни", увери той в ефира на Нова телевизия.

След като товарен влак, превозвал амоняк, дерайлира край Пирот, в града е обявено бедствено положение. 51 души са настанени в болница със симптоми на отравяне, а за двама починали има съмнения, че може да са жертви на обгазяването. Сръбският град се намира на около 30 км от българската територия.

„В следващите часове, в зависимост от метеорологичните условия в района, част от амоняка може да достигне до територията на страната. Всички служби в България са заели своите позиции и наблюдават обстановката, за да уведомим превантивно населението за евентуалното приближаване на такъв облак от амоняк“, допълни още Красимир Димитров.

Няма опасност за живота на хоспитализираните, предават местните медии, позовавайки се на информация от здравните власти. Един човек е починал, но няма данни смъртта му да е следствие само на интоксикация. Човекът е имал множество придружаващи заболявания. От местната болница обясниха, че е назначена аутопсия, за да се определи причината за смъртта. По-късно се появи информация и за още един починал. Според сръбски медии тялото на мъж е намерено в близост до мястото на инцидента с влака. Зз втора жертва говори и генералният консул на България в Нищ Димитър Цанев.

"Това е един шофьор на турски тир, за който все още не е потвърдена причината за смъртта. Излязъл е тирът няколко метра извън магистралата, възможно е при скачането да е паднал и да се е ударил. Няма още потвърдена информация", обясни той пред БНТ.

 
Влакът е бил съставен от 21 цистери, а в 20 от тях имало амоняк. По данни на сръбските власти четири от цистерните са се обърнали, а една е паднала в река Нишава. Опасност от зъмърсяване на водите ѝ обаче нямало.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Към момента няма информация за пострадали български граждани в Пирот след изтичането на амоняк от влака, който дерайлира край сръбския град. По данни от местната болница там са прегледани петима българи, но са освободени за домашно лечение. Медиците са помогнали и на други чужди граждани - турци, грузинци, французин.

Влаковата композиция е натоварена на територията на България. Всички вагони са френски и немски и се ползвали под наем. Те са транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сръбския държавен железопътен оператор. Той е осигурил и машинистите на влака за територията на Сърбия, обясни зам.-министърът.

"Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам", добави Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлрирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

Според сръбското вътрешно министерство инцидентът е станал около 17.30 ч. в неделя на участък от релсовия път от Пирот до село Станичене, близо до Сопотски хан.

RTS съобщи, че инцидентът е станал при дерайлиране на група от 20 цистерни, "поне една от които е паднала в коритото на река Нишава, което е предизвикало бурна реакция на амоняк при контакт с водата".

Отделът за извънредни ситуации на сръбското министерство на вътрешните работи потвърди, че досега са хоспитализирани 51 души със симптоми на отравяне с амоняк. При двама от тях симптомите са тежки. Седем души са прехвърлени в Университетския клиничен център в Ниш. Те са със стабилни жизнени показатели и леки химически изгаряния.

От МВР призоваха гражданите, които живеят в близост до аварията, да не напускат домовете си и да не излизат на открито. Затворени са училищата и големите магазини. Излизането навън е забранено.

На място са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила.

Заради инцидента е спряно железопътното движение по тази линия. Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по магистралата. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Компанията "Сърбия Карго" съобщи, че това е товарен влак, който се движи ежедневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац. АФП добави, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Българското външно министерство призова да не се пътува до Пирот.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?