Следвайте ни

Цял град остана без интернет заради гладни бобри

viber icon

Бобри бяха обвинени за срива на цялата интернет мрежа в канадски град, след като жителите му загубиха услугата за цели 12 часа, разказва BBC News.

Доставчикът на интернет в района на канадската провинция Британска Колумбия, заяви, че части от подземното окабеляване, обслужващо град Тъмблър Ридж, са били намерени в бърлоги на бобри.

Около 900 потребители на интернет и 60 клиенти на телевизия са били засегнати от "усърдието" на едрите гризачи, се казва в съобщението на Telus.

Говорителят на компанията Лиз Сове определи случката като "много необичайна и уникална за канадската действителност".

След като интернет услугите в района неочаквано спрели около 04:00 местно време в събота, екипи на компанията били изпратени на място, за да проверят каква е причината за аварията. Пристигайки, служителите открили, че кабелите, минаващи край близкия язовир, са "дъвкани и гризани на много места, причинявайки големи щети".

Кабелите били заровени на около метър под земята и защитени от 12 см дебела тръба, която също била изгризана от бобрите.

Бобрите са националното животно на Канада, но чувствата на местните жители към тях са смесени. Гризачите са обичани от някои и провъзгласявани за най-добрите екоинженери, чиито умения за изграждане на язовири носят множество екологични ползи.

Но техните невероятно здрави зъби могат да причинят значителни щети. От тях се оплакват най-вече фермерите, които се притесняват от хаоса, който тези водни животинки могат да причинят на посевите и дърветата, пише fakti.bg.

Само преди две седмици кметът на град Гренвил сюр ла Руж, в Квебек, обвини именно бобрите за обширните наводнения в региона, които повредиха имущество и инфраструктура. Тогава около 800 бобъра бяха изградили близо 200 язовира във водоемите около града.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?