Следвайте ни

COVID пламна сред белгийски младежи, купонясвали в Испания

viber icon

Група белгийски младежи, посетили парти в Испания, са се заразили с коронавируса. За два дни положителни проби са дали 124 от 350 от участниците в екскурзия, пише The Brussels Times. Всички младежи са били тествани преди да се отправят на почивка и сред тях не са били открити носители на вируса. 

След като е станало ясно, че инфекцията се е разпространила сред участниците по време на екскурзията, организаторите са предоставили автобусен транспорт, за да могат те да се приберат в Белгия, въпреки че програмата е предвиждала почивката да продължи по-дълго.  

Въпреки, че положителните младежи са били отделени от тези с отрицателни тестове, в момента се констатират все повече случаи на инфекцията. На всички е наложена карантина, като за тези с негативен тест тя е с продължителност седмица, а за инфектираните предписанието е за 10 дни в изолация. Повечето от младежите ще прекарат карантината в домовете на родителите си, което създава дебат в публичното пространство. Притесненията са, че по този начин инфекцията ще се предаде в домашни условия и са направени предложения карантината да се случи в своеобразен карантинен лагер, информира белгийската преса. 

Вратичка в приложението на ковид сертификатите в Белгия обаче е позволила на 20 младежи да се приберат със самолет от Испания след като вече са дали положителни проби. Авиокомпаниите не задължават белгийците, които се прибират в страната си, да покажат отрицателен тест за ковид, тъй като според законодателството те имат право да извършат изследването си след пристигане в страната. До излизането на резултатите се предвижда карантина, каквато е и практиката в България. 

След идентифицирането на инфекцията във ваканционната група властите очакват случаите на ковид в Белгия да се увеличат. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?