2374
Следвайте ни

COVID паспортът на Макрон изтече в мрежата с любопитни данни

viber icon

Ваксинационният сертификат на френския президент Еманюел Макрон с неговите лични данни циркулира в социалните медии, предаде ДПА. В документа има името, рождената дата и персонализиран QR код.

Елисейският дворец каза, че нарочни или случайни действия са довели до разпространението на частен документ онлайн.

Някои сред персонала на Макрон вероятно е разпространил сертификата на президента, въпреки че намерението засега не е ясно, посочва президентството. Френските здравни власти също имат достъп до централизирана база данни на здравното осигуряване, в която се съхраняват сертификатите за коронавирусната ваксинация.

QR кодовете, като тези фигуриращи в сертификата за ваксинация, се изискват за посещение на културни обекти, кафенета и ресторанти и за пътуване със самолети и влакове в страната.

Френската държавна служба за здравно осигуряване каза пред ДПА, че отговорните са здравни работници, които са нарушили правилата, давайки достъп до данните, нарушавайки професионалния етичен кодекс.

Макрон бе диагностициран с коронавируса през декември. Той съобщи, че е получил една доза от ваксините срещу коронавируса през май. Втора доза при него не била приложена именно заради прекараната коронавирусна зараза, допълват френски електронни издания.

Ваксинацията на Макрон и на първата дама Брижит, която също е карала вируса, бе официално на 31 май, въпреки че кадри от нея нямаше, докато в медиите бяха публикувани кадри от ваксинациите на здравния министър Оливие Веран и на премиера Жан Кастекс, пише сайтът "Вальор актюел".

Изданието добавя, че сайтът "Медиапарт" е открил нещо любопитно във връзка именно със сертификата на Макрон.

Сайтът успял да получи достъп до сертификата на президента и първата дама през гореспоменатата база данни. От сертификата изглеждало, че ваксинацията на Макрон е направена на 13 юли, тоест ден след като президентът обяви, че се предвижда разширено използване на френските здравни сертификати и че за някои професии ваксинацията ще е задължителна.

"Медиапарт" е повдигнала пред Елисейския дворец въпроса за разминаването на датите във ваксинацията на Макрон. Президентството е отвърнало лаконично, че това се дължало на човешка грешка при подаването по електронен път към френското здравно осигуряване на документите, потвърждаващи датата на ваксинацията на президента. Станало е объркване на датата на поставянето на ваксината (31 май) с датата на предаване на документацията за ваксинацията (13 юли). Същият проблем обаче няма във връзка с ваксинацията на първата дама Брижит и предаването още на 31 май на документация за нейното ваксиниране, пише "Вальор актюел".

Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза, че на президента ще бъде генериран нов QR код, а старият ще бъде дезактивиран.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Каква приказна чифутска уйдурма

Каква приказна чифутска уйдурма

23.09.2021 | 01:17

И правилно Габриелчо каквото каже е верно А пък Мосадчо каквото каже Макарончо само трябва да мълчи и баба му да слушка

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?