Следвайте ни

COVID-19 засенчи коледните служби в Турция

viber icon

Християнските общности в Турция ще празнуват приглушена Коледа в петък тази година, тъй като ограниченията заради пандемията забраняват масовите чествания. Църквите са отворени, но посещаемостта е ограничена, за да се предотврати пренаселеността, което се разглежда като най-големият източник на предаване на инфекция.

Турция която е родното място на Свети Никола, вдъхновението зад Дядо Коледа, е дом на католически, протестантски и православни общности. След избухването на COVID-19 пандемията в страната през март църквите бяха принудени да затворят, но отвориха врати през лятото в периода на нормализиране след първата вълна. С последвалото нарастване на случаите на COVID-19 през есента, ограниченията отново бяха въведени.

Рубен Тиерабланка Гонзалес, апостолски викарий на Истанбул и духовен лидер на католическата общност, беше сред жертвите на пандемията. Гонзалес почина във вторник след битка с вируса в болница в Истанбул.

В западната провинция Измир, в близост до Кушадасъ се намира  Къщата на Дева Мария (Мериам Ана Еви), популярно място за отбелязване на Коледа. Поради мерките срещу пандемията тази година ще могат да участват само избрани тридесет души на празничната литургия там на Коледа. Къщата в квартал Селчук е място за поклонение, тъй като там се смята, че Дева Мария прекарва последните си дни преди Успение Богородично. Литургията за Бъдни вечер беше отменена. Свещениците и служителите ще изискват маски на религиозната служба, която ще се провежда извън древната обител, за да се предотврати тълпата и за да има социално дистанциране. 


Асирийската християнска общност в югоизточната провинция Мардин също е принудена да намали своите религиозни служби. „Ще се молим за прекратяване на коронавируса и за хората да се върнат към живота си и да си възвърнат здравето“, каза преподобният Габриел Акюз от църквата Кърклар в провинцията. Акюз каза, че само 50 души ще имат право да посещават църковните служби и ще бъдат длъжни да спазват социална дистанция. „Миналата година имахме около 400 души и броят беше всяка година същият в миналото, но коронавирусът ни накара да намалим броя тази година. Епидемията уби много хора. Трябва да се пазим “, каза той днес пред медиите. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи съобщение днес, за да отбележи християнския празник. „От сърце поздравявам нашите християнски граждани по случай Коледа. Страната, в която живеем, от хилядолетия е била страната на мира, спокойствието и надеждните хора и дом на древна цивилизация, основана на любов и уважение, независимо от религията, езика, расата или сектата. Ние, като членове на тази уникална древна цивилизация, смятаме различните култури в нашия регион за ненадминато богатство и редки части от нашата цивилизационна мозайка. Точно както живеехме заедно и се обединихме в миналото, така и днес и в бъдеще ще виждаме различията си като богатство. Ще изграждаме бъдещето си и на основата на взаимно уважение ", каза той. "Пожелавам Коледа, да доведе до укрепване на климата на солидарност в Турция. С тези чувства и мисли отново поздравявам всички наши християнски граждани и целия християнски свят с Коледа и им пожелавам мир, щастие и благополучие “, добави Ердоган.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?