49
Следвайте ни

COVID-19 в Турция: Здравният министър обяви, че училищата ще останат отворени

viber icon

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви, че нямат намерение да затварят училища в Турция въпреки нарасващите случаи на коронавирус.


Професор Алпер Шенер, член на Научния консултативен съвет по коронавируса на министерството, каза наскоро за агенция Демирорен (DHA), че Турция може да обмисли затварянето на училища, ако ежедневните случаи скочат до 60 000.


Коджа заяви в Туитър, че новините за предложения за затваряне на училища са грешни и Анкара няма такъв дневен ред. 


Турция отдавна е изправена пред нарастване на ежедневните случаи, чийто брой варира над и под 30 000. В неделя броят им падна под 24 000 за първи път от седмици, докато 201 души бяха загиналите за един ден.


Страната отвори отново училища за присъствено обучение, докато случаите все още бяха сравнително ниски. 


Училищата бяха затворени през по-голямата част от 2020 г., докато властите и експертите изразиха загриженост, че по-нататъшното забавяне на присъствевото обучение ще навреди на развитието на децата в дългосрочен план.


Обучението беше възобновено, успоредно с усилена ваксинация, и по-голямата част от учителите и другия персонал в училищата са ваксинирани. Децата са освободени от ваксинация, която за сега не е задължителна и за възрастните над 15 г. Все пак децата на възраст между 12 и 15 години имат право на ваксини, ако страдат от хронично заболяване. Присъственото обучение понякога се прекъсва поради случаи в училищата, но властите избират да затворят отделни класове, вместо цели училища. Учениците могат да се върнат на училище след края на периода на карантина.


Шенер каза, че въпреки че броят на ежедневните случаи варира между 25 000 и 30 000, скоро може да се наблюдава нов скок. „За съжаление, темпа на ваксинацията почти спря и ние се връщаме назад в нашия стремеж за справяне с пандемията“, каза той, цитирайки забавянето по-специално на броя на хората, получаващи третите или бустерни „усилващи“ ваксини.


Трети дози са силно препоръчителни, особено за тези, на които са приложени неактивни ваксини, както казват експертите, въз основа на проучвания, те губят ефикасност с течение на времето.


Колебливостта към ваксинацията, първоначално съобщена сред възрастните хора, е по-разпространена сред по-младите хора, според Шенер.

 

Шенер и други експерти посочват, че това е Covid-19 вълна на неваксинираните или които са получили само една доза, вместо две подходящи дози, осигуряващи по-дълга защита срещу смъртоносната инфекция.


Сега младите хора или тези под 30-годишна възраст съставляват повече от половината от случаите на COVID-19. Повишената мобилност и очевидното пренебрегване на задължителните маски и правилата за социално дистанциране допринесоха за тази нова вълна от случаи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?