Следвайте ни

COVID-19 удари младите в Турция: 25-35 годишните напълниха болниците

viber icon

Член на Научния консултативен съвет по коронавирус на Министерството на здравеопазването на Турция изрази загриженост относно цифрите, показващи, че пациентите с COVID-19 в страната сега са предимно по-млади хора.

Професор Тевфик Йозлю, който също е и академик във факултета по медицина в Техническия университет Карадениз (KTÜ), заяви, че броят на пациентите във възрастовата група от 25-35 години, които са хоспитализирани, е по-голям от всякога. Турция стана свидетел на скок в броя на случаите на COVID-19 през последните седмици, на фона на процеса на нормализиране и въпреки интензивната ваксинация. 

Йозлю казва, че всички пациенти, приети в болниците в страната заради коронавирус, са или неваксинирани, или са получили само една доза. „Нямаме нито един пациент, заразен с коронавирус, на който да са приложени две дози ваксина срещу COVID-19“, каза той.

Професорът отбеляза, че в миналото болниците са били пълни с възрастни пациенти с COVID-19 заедно със заразени здравни работници.

„Вече нямаме хоспитализирани заразени здравни работници. Това е така, защото всички те са ваксинирани. Дори и да се заразят, те не усещат заболяването. Възрастните ваксинирани хора, също не се нуждаят от хоспитализация дори и да се заразят с COVID-19“, каза той пред агенция Ихляс хабер (IHA).

Той каза, че ваксината е много ефективна и безопасна и това е единственото оръжие, което света има срещу пандемията. „Ние губим повече от 100 души от коронавируса всеки ден. Трябва да спрем това “, каза той.

Намаляващата възраст на коронавирус пациентите Йозлю свързва с нежеланието на по-младите хора да се ваксинират. „Дори най-здравите млади хора, хора без хронични заболявания, се заразяват. Така че ваксинацията е желателна за всички“, каза той.

Той заяви, че „процента на хората с две дози ваксини и имунитет срещу вируса е около 42%. Трябва да го повишим до някъде около 75%“, подчерта той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Алеко

Алеко

25.08.2021 | 10:09

Бай Ганьо не го е ст ах от "измислени вирусчета"

Отговори
0 0
Смехорани

Смехорани

25.08.2021 | 14:05

И какво, като напълниха болниците, лекуват ли го -не!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?