Следвайте ни

COVID-19 уби бившия кмет на Истанбул

viber icon

Бившият кмет на Истанбул Кадир Топбаш, почина днес след като от известно време се лекува от коронавирус в истанбулска болница. Той беше на 76 години.

Топбаш е хоспитализиран на 16 ноември 2020 г. Състоянието му се влошило и той е бил 3 месеца в реанимация интубиран.

Завършил е Университета Мармара - Богословски факултет през 1972 г. и Университета Мимар Синан - Архитектурен департамент през 1974 г. Топбаш е получил докторска степен в Истанбулския университет - Катедра по история на изкуството и археология. Дълги години работи като архитект.

Кадир Топбаш беше уважаван кмет на голяма община Истанбул от 2004 до 2017 г.
Архитект по професия, от 1994 до 1998 г. той е бил съветник на тогавашния кмет на Истанбул Реджеп Тайип Ердоган. 
Той също така беше заместник-директор на Комитета за опазване и паметници на културното наследство в Истанбул към Министерството на културата.

През това време той работи по възстановяването на много исторически обекти в Истанбул. 

После от 1999 г. е избран за кмет на централния квартал Бейоглу в Истанбул. След регионалните избори през 2004 г. Топбаш поема поста кмет на Истанбул. Той стана първият кмет на Истанбул, който бе преизбиран два пъти за поста през 2009 и 2013 г. 

След опита за преврат през юли 2016 г. зет му е арестуван.

През септември 2017, в контекста на чистките след преврата, несъгласието с управляващата ПСР на Ердоган, относно плана за градско развитие на Истанбул го накара да подаде оставка. 

Топбаш обяви оставката си след 13 години служба през септември 2017 г. като остави града в далеч по-добро състояние, отколкото беше през 2004 г., с голямо изобилие от транспортни мрежи и инфраструктурни подобрения, възникнали под неговия надзор. Той е най-успешния кмет на управляващата ПСР. 

Той е заменен служебно на поста от Мевлют Уйсал, друг член на ПСР.

Топбаш публикува няколко книги за района Бейоглу. Той е женен и има три деца.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?